Onko kenelläkään kokemusta noista 200-300 euron hitsaus vehkeistä.
Noita löytyy mm. motonetistä tai biltemasta.
Kotiharraste käyttöön olisi tarkoitus hommata.
EK
Jos se
koti haraste hitsailu on tyyllin 5-10cm pitusia samoja silloin tällöin vaikapa 2 3mm latan palaa toisiinsa
tai vaikka kiintoavaimeen jatkoksi niin kyllä nillä ne poltaa kiinni mutta vaikapa ruosteista auton helmaapeltiä
paikailemman en ala jos reikä putsattuna on isompi kuin 5x5cm
jos ostat niin valitse se missä ilmoitettan olevan enemän amperita ja kahvan katkaisin mahdolisiman tukeva
2013Halli 5x1Maili2016Lappenranta K 3X1Maili
2013Joensuu 2X1Maili
2013Lappenranta S7X1Maili
2014Lappenranta S 6X1Maili
2015Halli6X1Maili
2015Lappenranta K 17X1Maili
2015Kauhava17X1Maili
2015Räyskälä27X1/4Maili
2015Lappenranta S 3X1Maili
Tolla budjetilla löisin itse rahani käytettyyn kemppiin ja siihen kylkeen 5-6kg hiilidioksidi sammuttimesta tehty pullo kaasuksi.(noiden hinnat pyörii siinä 150-200e ja täyttö paikasta riippuen n.25e) Voi olla että pidemmän päälle harmittaa vähemmän.
Kiertonettiä kannattaa seurailla, välillä tuntuu Kempit vaihtavan omistajaa turhankin halvalla. Jos ei kiire ole niin ennen kevättä tulee meidän duunista useampi Kemppi kiertonettiin.
Toinen mitä kannattaa myös harkita rinnalle on tig, se on käyttökelpoisempi mopojen kanssa kun mag. Käytännössä kaikki mitä teen mopoon, hitsaan tigillä, hyvin harvoin magilla.
Kylätason kurapyöräilijä.
Kaverin Biltemagilla joskus yrittäny hitsata. Kutsuin sitä lottokoneeksi kun joka kerta liipasinta painaessa tulee eri arvot. Lankan vetorulla tai joku vissiin hiukan epäkesko kun tuntui kihnuttavan osalla kierrosta, lopputuloksena abaut joka kolmannella painalluksella lanka tökkii, joka kolmannella palaa liian aikaisin ja sillä viimeisellä jokerina joskus onnistuu lyhyt täppi, yleensä ei.
Omituisten Otusten Kerho
Yamaha GTS 1000 '93
Cagiva Mito Evo2 4t turbo-projekti '05
Ex:Bashan BS200-S7 `07 katumönkkäri
Ex:Benelli Tornado TRE Novecento '06
Ex:Triumph Daytona 955i DSSA `02 fighter
Ex:Honda CBR 600F2 '91
Sanovat jotkut , että hyvä hitsari hitsaa huonollakin koneella hyvin mutta huono hitsari ei hyvälläkään koneella.
Ostinpa minäkin täytelankakoneen kaasu mahdollisuudella. Makso 50€. Vähän on kokeiltu, saas nähä menikö
rahat hukkaan.
Itselläni kotihitsikoneena invertteri puikkokone, jolla hitsailen vähänkin paksumpaa rautaa. Autojen ruosteisia pitsihelmoja täppäilen Bilteman täytelankakoneella, joka ihan kelpo peli siihen hommaan. Hitsuuttelukokemusta on aina Norjan öljynporaustelakoilta asti. Nykyään vaan kotona enemmänkin nahkapuikolla veerailoo...!![]()
Tästä kyllä eri mieltä. Oon rautaa poltellu pitkin elämää kaikenlaisilla vekottimilla kottikärryn kokosista maatilamuuntimista vaihtovirtatigiin. Silti hyvin kaukana että voisin sanoa osaavani. Mutta ostettuani tommosen uuden Kempin salkkumallin älyvehkeen voin todeta että hitsaustaito nousi kerralla paljon.
vuoristoatleetti
Omituisten Otusten Kerho
Yamaha GTS 1000 '93
Cagiva Mito Evo2 4t turbo-projekti '05
Ex:Bashan BS200-S7 `07 katumönkkäri
Ex:Benelli Tornado TRE Novecento '06
Ex:Triumph Daytona 955i DSSA `02 fighter
Ex:Honda CBR 600F2 '91
Tori.fi:stä löytyy hakusanalla "kemppi" ainakin tällä hetkellä samanlainen kempin vehje, jonka itse ostin uutena vuonna 2002 heinäkuussa. Kärrykin tulee mukana. Että ei tarvii kuin suojakaasupullo ostaa lisäksi. Itse kun tuollaisen ostin, niin osasin heti paikata auton helmaa paljon paremmin kuin jollakin ruppanalla, joka oli vähän sinnepäin ja mallia halpa.
Aikanaan sain ohjeeksi ostaa kunnon vehkeen, joka pysyy säädöissä ja jota pystyy säätämään.
Suzuki AN400 Burgman (2018) - vaimo
Suzuki DL650 (2009) - mä
Suzuki GSF 600 s bandit (2002) - mä
Ex-pyörä: Honda Shadow 750 ACE (2001) - vaimo
EX-pyörä: Yamaha XV250 Virago (2000) - vaimo
Vaikka legenda kertookin että hyvä hitsari hitsaa kalapuikolla hauen kallioon kiinni... niin siitä huolimatta huono hitsari ei opi koskaan hitsaamaan huonolla koneella. Oppimiseen tarvitaan hyvä hitsauskone ja mielummin käytetty laatukone joita on ammattikäytössä kun saman hintainen halpa kiinankone.
Kylätason kurapyöräilijä.
Miula on ESAB Miggy 125 valovirta lanka ja kaasu mig.
En edes muista miten vanha se on, mutta epäilen että se olisi 80-luvun puolvälistä.
Hitsaan sillä keskimäärin pari (5kg ?) pullollista vuodessa.
Kerran on langansyöttömoottori vaihdettu, eikä muuta.
Potkua riittää yllättävän hyvin, mutta ei tykkää automaattisulakkeista.
Onneksi tallissa saa sähköä vanhan liiton 10A-sulakkeen kautta.
Jos hakemalla hakee jotain negatiivista, niin kone painaa niin penteleesti, ainakin 40kg ilman pulloa, joten hankala siirrellä, mutta puukärreillä onnistuu, kun saa ensin vinssattua kyytiin.
Siis varmaan kestävin sähkölaite mikä minulla on ikinä ollut.
Joten isä osti aikanaan hyvän hitsikoneen![]()
Tästä taas ihan päinvastaista kokemusta. "Halvalla täytelanka" koneella liimaa kyllä auton ohuita peltejä, ihan hyvin kii. Mut latta- tai muuhun paksumpaan rautaan, ei taho saada lujaa ja kestävää saumaa. Eipä oikeen tehot riitä...
Jotkut tääl suosittelee vanhoja käytettyja Kemppejä/ammatti/kunnon vehkeit.
Niit saa kyllä suht edullisesti käytettynä. Ongelmaks tukee vaan suojakaasut, ku pullon vuokra/osto tulee suhteettoman kalliiks. Varsinki jos käyttö on suht vähäistä
"Puput on kyllä suloisia, muttei kovin älykkäitä"
10kg AGA Unicyl pullossa ei oo vuokraa kuse kuori on "oma" vaikka vaihtuu joka kierroksella
Omituisten Otusten Kerho
Yamaha GTS 1000 '93
Cagiva Mito Evo2 4t turbo-projekti '05
Ex:Bashan BS200-S7 `07 katumönkkäri
Ex:Benelli Tornado TRE Novecento '06
Ex:Triumph Daytona 955i DSSA `02 fighter
Ex:Honda CBR 600F2 '91
Miula maksaa 5kg vaihtopullo n. 50€/kerta, josta kaasun osuus taitaa olla reilu puolet.
Loput on sitten jotain muuta ihme maksuja ja velotuksia.
Kannattaisiko sittenkin hommata alkuun riittävä ja edullinen puikkokone metallin kiinnitykseen ja sitten jos tulee tarvetta ostaa kalliimpi syöttölankakone?.
Meinaan vaan jos ostaa halvan syöttölankakoneen voi mennä vain hermot sitten taas käytetyn Kempin varaosat jo maksaa enemmän kuin uusi edullisempi kone.
Eikös tuo puikkokone ole toiminnaltaan aika varma nakki.
EK
Riippuu mitä sillä aikoo hitsata. Mig/mag ei itselle tule mieleen kuin ohuella langalla auton pellit ja paksummalla ammattimaiset levytyöt.
Puikko on monipuolinen ja eri materiaaleille saa pienempiäkin eriä. Lankakoneessa taas kelat kalliita ja kaasuja oltava erilaisia eri materiaaleille. Asiallisen kotikäyttöön toimivan puikkoinvertterin saa parista satasesta ylöspäin.
Itse haaveilen puikko + ac/dc tig. Sillä saisi tehtyä kaikki mopo- ja kotihitsaukset teräkseen ja alumiiniin.
Triumph Bonneville Bobber Black -18
KTM 690 Enduro R -15
Vespa GTS 300 SuperSport -21
Tallilla kempin dc tig/ puikko. Tigillä menee kaikki alle 4mm rauta varsinkin kun lisäaineita on laidasta laitaan. En voi kuvitella mopossa mitään, mitä hitsaisin magilla. Jos ainelankoja ei viitti ihan kaikkea hommata niin ottaa haponkestävää/duplex lankaa, sillä hitsaa kaikki. Perus hitsausargonia esim puuilosta 5kg pullo.
Tallissa on Ceboran 150A mig. Alkuun kokeilin täytelangalla mutta oli se räkimistä. Tahti muuttui kuin hain argon-pullon. Mutta Tig olis varmaan parempi nykräykseen. Voi olla että tulee joskus hommattua. Tai sitten ei.
SF 1098S
MTS V4S Sport
En tiedä millaista jälkeä orgin väki tigillä saa aikaan, itse hitsausalan ammattilaisten TIG hitsausyrityksiä aika monia nähnyt. Siis ammattilaisten jotka eivät ole tigillä hitsanneet. Itsellä homma ei tuota vaikeuksia, hyvin monella vaan ei motoriikka riitä vaan elektrodi on pilattu hetkessä, ja aina uudelleen. Et suosittelen kokeilemaan jos ei ole ennen sillä hitsannut, ennen tigin ostoa, kai sillä jokainen jonkin oksennuksen saa aikaan mutta kuitenkin.
K8-1000
Itse ostin AC/DC-TIG:in (1~ 230V, 220 A TIG, 180 A puikko) juurikin siitä syystä, että yhdellä suojakaasulla hitsaa kaikki metallit mitä nyt ylipäätään voi hitsata, kunhan vaan vaihtaa sopivan täytelangan. Samoin mahdollisuus hitsata ilman täyteaineen lisäystä on toisinaan kätevä. Erittäin suuri plus on myös se, että TIG-hitsauksesta ei oikein tehtynä tule juuri lainkaan kipinöitä ympäristöön, joten se on myös paloturvallisempi menetelmä.
Suoritusteknisestihän TIG-hitsaus on vaikeampaa kuin MIG/MAG:illa yhdellä kädellä truuttaaminen ja suojakaasu on suhteellisen kallista, mutta mahdollisuus monipuolisemmin korjailla alumiinivaluja tjsp. samalla setupilla on mielestäni hyödyllisempää, varsinkaan kun ei ole mikään kiire eikä hitsattavaa välttämättä ole ihan kamalasti. Terästen hitsailuun virtaakaan ei välttämättä tarvitse kovin mielettömästi, koska jos materiaalivahvuus kasvaa, niin on ehdottomasti järkevämpi tehdä railo ja hitsata useampi kierros kuin yrittää saada hitsiä läpi yhdellä kerralla. Alumiini on sitten eri juttu, siihen kyllä saisi paksumpien materiaalien tai valujen kanssa olla enempikin virtaa kuin reilu 200 A, mutta sitten alkaa äkkiä haluamaan myös nestejäähdytettyä poltinta, koska muuten poltin alkaa olla epämiellyttävän kuuma pitää kädessä yhtään pitempään hitsatessa.
Yllättävän ohuttakin alumiinia pystyy hitsaamaan, ja sellaisen harjoittelua (tölkit!) melkein voi jopa suositella, koska siinä korostuu pienetkin asiat jotka normaalisti pystyy häivyttämään, kuten epäpuhtaudet joko hitsattavassa aineessa tai sitten elektrodissa. Alumiini erikoisesti tuntuu olevan herkkä kaikelle epäpuhtaudelle hitsissä. Jos alumiinitölkit saa onnistumaan, niin kaikki muu paksumpi alumiini tuntuu sen jälkeen todella helpolta, ja antaa pohjaa sille jos joskus joutuu vaikka syyläriä korjaamaan.
t. Janne
KTM 1190 Adventure ABS -16
Itse uhrasin reilu viisi vuotta sitten tonnin ja ostin Esabin CaddyMig C200i:n. Sillä onnistuu tämmönen tunarikin hitsaamaan harrastehomminaan ohutta ja paksua alumiinia, terästä tai rosteria. Sairaan hyvä laite ollut. Nuukana säästin kolomesataa kun en Kempin vastaavaa laittanut - siis sitä Minarcmig Evo200:sta, mistä Rekkamasa ja Garagesale höpisee
Viimeksi muokannut: TimoV; 12.01.2020 klo 22:41.
Gilera SP01 125, '90 (projekti, useamman vuoden sellainen)
CB900F Hornet, '02 (ex)
CB500, '97 (ex)
CBF500, '04 (ex)
Itse olen jotenkin luullut, että Esab on "pikkuveli" verrattuna Kemppiin.
Koneviestin testissä Esab CaddyMig C160 arvioitiin Kemppiä paremmaksi, tosin ero oli niin pieni ettei sillä taida olla käytännön merkitystä.
Samoin Esab Caddy Arc 151i arvioitiin testissä Kemppiä karvan paremmaksi. Taas kerran onnettoman pienellä erolla.
Eli ei taida mennä pieleen kummallakaan noista. Tasaväkisiä kamppeita ja mieltymyksen perusteella voi valita.
CBR1000RR - radalle & kadulle
Kemppi on suomalainen merkki ja siksi Suomessa ehkä kovassa maineessa. Esab taasen ruotsalainen. Ainakin pikkukoneissa Esab on jonkin verran kemppiä halvempi. Töissä oli ennen Kempin koneet, mutta jo pitkään niistä oltu luopumassa ja tilalle tullut Fronius. Pari uutuus Kemppiäkin kokeilussa ja joku Esabin tiggikone. Kempin minarc 150 valovirtainvertterejä paljon keikka ja korjaushommissa. Töissä nuo lankakoneet maksavat toistakymppiä kipale.
Kaikki nuo isot merkit ovat ihan yhtä hyviä ja toki jollakin joku suosikki ja toisella toinen. Yleensä se minkä sattunut ostamaan.
Triumph Bonneville Bobber Black -18
KTM 690 Enduro R -15
Vespa GTS 300 SuperSport -21
Kempin kartano ja alkuperäinen tehdas jossa ei tosin enää ole toimintaa koska siirtynyt Lahteen, on itseasiassa Asikkalan Kalkkisissa joten itsellä ehkä pieni puolueellisuus siinä suhteessaOlen sen vissiin täällä ennenkin maininnut mutta mulle toi kone myytiin niin että marssin sisään liikkeeseen ja sanoin että tarviin hitsauskoneen mut mä en osaa hitsata johon myyjä sanoi et ei haittaa tää kone osaa.
Omituisten Otusten Kerho
Yamaha GTS 1000 '93
Cagiva Mito Evo2 4t turbo-projekti '05
Ex:Bashan BS200-S7 `07 katumönkkäri
Ex:Benelli Tornado TRE Novecento '06
Ex:Triumph Daytona 955i DSSA `02 fighter
Ex:Honda CBR 600F2 '91
Kyllä, jos hitsaa jotain muuta kuin niitä ratsupaikkoja autojen pitsihelmoihin, niin puikkokone on mielestäni järkevin vaihtoehto. Sillä tietysti täytyy jo vähän osata sitä hitsaamista, mutta ei tarvitse miettiä suojakaasuasioita. Paksummassa raudassa myös puikkohitsaus lämmittää ja sulattaa paremmin sen perusaineen, kun migillä hitsattu sauma on enemmänkin sellainen kuorrutus.
Kesällä -82 siirryin suoraan peruskoulusta konepajalle kesähommiin ja jäin sille tielle. Silloin oli Kempillä mainoslause, että "ei ole huonoja hitsaajia. Toisilla vaan on paremmat koneet." Kyllä Kemppi on hyvä, ja Esab myös. Telakkahommissa vähemmän arvostettu oli amerikkalainen Lincoln, jolla eniten hitsailin, kun ne koneet oli enemmän vapaina. Kultapossukerholaiset kilpaili Kempistä.
Jos hitsauskonetta hakee vaativampaan hifistelyyn, niin laatumerkit on hyvä valinta. Mutta myös Bilteman tms. täytelankakoneella niitä autojen helmoja ja pohjia pystyy ihan hyvin räiskimään ja täppäilemään. Mutta ei siinä hommassa oikein voi hitsaamisesta puhua!
Tuskaillut italialaisen Migriten 150 A koneen kanssa kun ei millään opi hitsaaman. Sitten sain koittaa Kemppiä niin tajusin että niissä on eroja. Ilmeisesti noiden halpiskoneiden perusongelma on surkea langansyöttömoottori joka ei pysty pitämään langanopeutta vakiona. Se moottorikin on leikkipanssarivaunun moottorin kokoinen.
FJR -17
Kuinka ohutta materiaalia puikolla pystyy hitsaamaan?
Suzuki AN400 Burgman (2018) - vaimo
Suzuki DL650 (2009) - mä
Suzuki GSF 600 s bandit (2002) - mä
Ex-pyörä: Honda Shadow 750 ACE (2001) - vaimo
EX-pyörä: Yamaha XV250 Virago (2000) - vaimo