Minua on alkanut kiinnostaa adventure mallin vehkeet. Tähän asti lähes kaikki pyörät ovat olleet tyyliltään enemmän tai vähemmän sport tourinkia. Periaatteessa adventure passaa tälle ruumiinrakenteelle hyvin, 188/90. Mutta ajoasento huolestuttaa. Tässä on taustalla alaselän kulumat. Koeajossa asento tuntuu tietty hyvältä. Mutta miten käy ryhdikkään ajoasennon kun takana vaikka 500 km. Läsähtääkö ryhti kasaan ja alaselkä jumiin. Huolta aiheuttaa duunissa kokeiltu satulatuoli jossa pari ekaa tuntia on juhlaa ja sitten alkaa tuska.
Nykyisessä prätkässä on ajoasento muokattu huolella niin että selkä on levynä ilman olemattomien vatsalihasten apua. Kaupungissa on fiilis että makaa hiukan ranteilla ja maantiellä haluaisi nojata hiukan enemmän eteen, mielestäni näin asento on optimi.
Adventuressa kiinnostaa tievalikoiman laajentaminen hiekalle ja pystyn ajoasennon ilot kaupungissa. Joku 1000 XR olisi unelma mutta vaimon ja pankkitilin vuoksi varmaan joku 800 kokoluokan peli olisi harkinnassa.
Nyt haluaisin kuulla miten selkävaivaiset ovat näillä pyörillä pärjänneet. Ja varmaan löytyy niitä jotka ovat tehneet reissua molemmilla pyörätyypeillä.
Miksa
Käytetty, ilma-öljyjäähdytteinen R1200GS. Siihen on varmaankin suurin valikoima tarvikevalmistajien satuloita, jalkatappeja ja risereita joilla varmasti saat ajoasennon mieleiseksi. Ex gessullani ei ollut mitään ongelmaa ajaa 1000km+ päiviä useita peräkkäin. Pituutta sama kuin sulla, tosin selkä on vielä melko ehjä.
Nykyinen Honda CRF 1000 L on kyllä ergonomialtaan yhtä hyvä. Vain penkki ja jalkatapit piti vaihtaa.
Kahta en vaihda, toinen on Sargent penkki...
https://www.youtube.com/user/mtubeist
Sekakäyttöenskan satulassa on tilaa vaihdella paikkaa ja pysty ajoasento antaa myös mahdollisuuden eri vaihtoehdoille selän kurveille.
Eikä mikään estä ajamasta seisaaltaankaan.
Itse seison välillä tapeilla, vaihtelen ajoasentoa. Mun mielestä ainut merkitys on polvikulma, ettei se paina selkänikamia.
Itse en kyykyllä enää oikein pysty ajamaan pitkiä matkoja, oma selkä on sen verran saanut osumia.
Sport touringilla mennään. Adventurea kävin kokeilemassa. On hyviä ajaa ja hyvillä renkailla saa niilläkin kantata huolella.
Viime talvena oli Triumph tiger 800 vuokralla, kun olin Espanjassa. Oli oikein positiivinen kokemus![]()
Ducati Diavel
Mulla meinaa GS:llä ajellessa vetää ryhtiä lysyyn, mutta suojapaita, jossa on leveä munuaisvyön tapainen tarrakiinnitys, pistää ainakin alaselän ryhdin suoraksi.
Ei saa hehkuttaa XR hyviä ominaisuuksia, näen siitä unia jo muutenkin
800 Tiger on myös pyörinyt mielessä. Siinä voisi olla soiva peli metsäautotieretkille.
Mutta nyt varsinaiseen asiaan. Seisten ajaminen saattaisi auttaa selän jumittamiseen. Jos vartin välein vaihtaisi totaalisesti asentoa niin ryhti ehkä säilyisi. Onnistuuko tämä temppu satasen vauhdeissa?
Kaveri myös vinkkasi sellaisesta tukivyöstä. Hiukan vierastan ajatusta, saattaa tuntua ahdistavalta ja helteellä on varmaan kuuma.
Polvikulma ei ole suuri huoli, ainoastaan toinen polvi on romuna. Tuli mieleen noista GS runsaasta tarvikevalikoimasta että voiko raisereilla/stongalla saada asentoa nojaamaan eteen. Vai onko se hölmö ajatus adventureen?
Kyllä urheilu pitäisi kieltää. Jos olisin vaan istuskellut sohvalla niin ei tarvisi nyt nyyhkiä kipujaan...
M
Matkaenskoissa tuulensuoja on yleensä sen verran hyvä, ettei ylävartaloa ole tarvis notaja kovin paljon eteen, ainakaan ylävartalon ilmanvastuksen takia.
Periaatteessa Gessun tankoa voinee raisereilla siirtää eteenkin päin, mutta voi tulla ongelmaksi, virtalukko jää sitten tangon alle, se kun on lähes suoraan ohjausakselin päällä. Gessun ajoasento on pitkälle kuskille hieman eteen nojaava vakiona, varsinkin seisaaltaan ajon helpottamiseksi pitkät kuskit yleensä laittavat raiserit.
Onko tuo tuttu sivu: http://cycle-ergo.com/
https://www.youtube.com/user/mtubeist
"Vammaisen" on aina pakko lähteä ratkomaan asiaa omista lähtökohdistaan.
Sillä, miten "puhelinkoppi" laite on, on kohtalaisen suuri merkitys asiaan, muutoinkin kuin
vain suoraan kuskiin vaikuttavan ajoviiman/vastuksen suhteen.
Ihan alkeista jos lähdetään, yksi "ihanneasento" ei ole realistinen lähtökohta joka ajoon.
"Helpoin rasti" taitaa olla katteeton/vain pienellä etuhärpäkkeellä varustettu "peruspyörä", joka ei ole
aivan niin pystäri kuin postipatella.
Tällöin jää eri nopeuksiin ja ajoympäristöihin ehkä eniten "liikkumavaraa" kun perusasento
jakaa kropan rasituksen mahdollimimman hyvin eri paikkoihin.
Puhtaat rata, off road ja nopeusajot ovat sitten oma lukunsa.
Aavistuksen etunojainen "peruspyörä" muuten muuttuu helpoiten ja halvimmalla hiekkaTIElle
ihan mainioksi laitteeksi ihan rengastuksen kautta.
Varsinainen Off Road on sitten oma juttunsa.
On siinä vähän eroa, muuttuuko peruspyörä sopivalla rengastuksella hyvin toimivaksi hiekkatiepyöräksi
kolmella satkulla.... vai haetaanko tuo kolmella kymmenellä tuhannella...... melkein yhtä
hyväksi uudella XR Bemmillä..... mutta hiekalle ihan väärillä kumeilla..... tai sitten pitkälle tuhotaan
ne bemmin loistavat mutka-assuominaisuudet niillä hiekkarenkailla.
Elämä on.... ja "Thinking Out Of The Box" vasta hienoja kokemuksia tarjoaakin.... ja kustannustehokkaasti.
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
ainakin moottoriltaan xr on huippu seikkailuun........ kalpenee moni sporttikin...
tulee kaasusta muutakin kuin tutinaa tappeihin.....
12006618_10153712088747164_2895402312036008069_o.jpg
semmonen ajoasento gesulla
Selkä suoraksi etukenoon, paino pois käsiltä ja jumppaa niitä keskivartalon lihaksia. Sitten vasta mopon ergonomiaa muokkaamaan. Ja vielä kerran jumppaa niitä keskivartalon lihaksia.
Monet selkävaivaiset ovat nimenomaan käyttäneet kyykkypyöräilyä lihasten vahvistamiseen ja selän hoitamiseen.
Täällä oli paljon hyviä ja monipuolisia jumppaliikkeitä, muttei tällä hetkellä valitettavasti toimi. Josko tulisi taas pian takaisin ...
https://trackdayfitness.com/
Ja kakka roiskusi.
http://www.miikavenalainen.net
Vähän tuo kuvakulma hämää, mutta näyttäs siltä, että sulla kiertyy hartialinja karvan verran ulkomutkaa kohti. Suosittelen kiinnittämään huomiota, että rintamasuunta olisi joko suoraan eteen tai sinne sisämutkaa kohti niin saa vielä rennommaksi ajoasentoa mutka-ajossa. Samalla myös pää kääntyy helpommin. Mutta kuten sanottua, voi hämätä tuo kuvakulma.
Keskivartalon lihaksien kunnossa pitäminen on erittäin tärkeää ajamisen ja ihan päivittäisen hyvinvoinnin kannalta, mutta silti laittaisin ihan ekana mopon ergonomian oman kropan mitoille kuntoon. Eihän kukaan lähde autollakaan ajamaan säätämättä penkkiä, rattia ja peilejä omille mitoille sopivaksi.
Superbike #7
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
En ole itse kuvassa, mutta aika lähelle tuossa tulee tanko ja kädet ovat aivan koukussa, kun noin paljon ottaa etukenoa. Naamakin olisi jo tuolla asennolla aika lailla kiinni pleksissä. Tuo kuva lähinnä esimerkkinä etukenommasta asennosta adv-mopossa.
Toki ergonomia omalle kropalle sopivaksi mutta myös oma ajoasento ergonomiseksi. Alaselän köyryt suoraksi ja lihaksilla pito.
Tuntuu hassulta, kun Ajo hanskassa -oppaan esimerkkikuvassakin on selkä noinkin köyryssä.
Capture.JPG
Viimeksi muokannut: Miikam; 09.04.2018 klo 13:36.
Ja kakka roiskusi.
http://www.miikavenalainen.net
jep, hyvää keskustelua ja toimivia vinkkejä, kiitos!
Gessukuva näyttää kyllä selkeältä rata-asennolta, tuskin tossa asennossa ajetaan pitkiä päiviä. Tuo ajo-oppaan köyry olisi minulle ihan kuolema.
Lihakset on aika hyvässä hapessa, fysioterapeutin venytys/lankutus-ohjelma vedetään joka aamu. Mutta vaikka keskivartalo olisi miten tikissä niin epäilen että muutaman sadan kilsan jälkeen asento pettää jos pyörän ergonomia siihen kannustaa.
Kommentit parista sentistä ja autonpenkistä kuulostivat viisauden sanoilta. Hiukan noista muutoksista on kokemuksia ja pienikin muutos auttaa paljon, jos se on vaan oikean suuntainen.
Ennen mahdollista kaupantekoa kannattanee siis selata tarvikevalikoimia ja varmistaa että vaihtoehtopalikkaa käsille ja jaloille löytyy, niin ja persukselle myös.
Aika asfalttipainotteista laitetta ja rengastusta varmaan haen. Hiekkatiellä sitten ajelu on fiilistelyä ja maisemien katselua.
M
Adventurella tai isolla enskalla (miksei pienelläkin) pystyy helposti nousta tapeille satasen vauhdissa jos siinä on keskikokoinen pleksi, pienellä pleksillä tai ilman ikkunaa saa ottaa mäkihyppyasennon ja roikkua sarvissa, ei kovin rentouttavaa. Mutta kun vauhdin pudottaa kahdeksaankymmppin niin voi välillä ajaa tapeilta pienelläkin pleksillä. Mä ajan tapeilta aika usein pikitielläkin, kun suorat tiet alkaa käymään tylsiksi niin hanuri alkaa puutumaan ja selkä särkemään, ei kuitenkaan tavanomaista enemmän mutta kun on tylsää reittiä niin alkaa niihin kiinnittämään huomiota.
Polvikulmasta sen verran että polvikulman loivennusta ei aina tehdä polvien vaan selän takia. Mulla on ollut viimeiset 5 vuotta madaltavat jalkatapit käytössä muutamista eri syistä. Loivalla polvikulmalla penkistä tapeille nousu on helpompaa, samalla saadaan kuski madalluksen verran alemmaksi jolloin painopiste paranee, saa myös ryhdikkään pystyn ajoasennon tapeilta ajaessa ja jaksaa ajaa kauemmin tapeilta esim mettäteillä.
Loiva polvikulma on parempi myös istumalihaksille ja selälle, kun jalkatappi on alempana niin polvikulma sekä reisikulma loivenee. Näistä on se etu että istuma asento tuntuu väljemmältä, saa paremmin pidettyä ryhdikkään selän asennon ja ainakin ite saan paremman asennon penkkiin ja parissa pyörässä ei ole tarvinnut penkkiin tehdä muutoksia madaltavien jalkatappien jälkeen. Yleensä madallus on mulla ollut -20 ja -35mm välillä, nykyisessä -20 mutta niillä tapeilla en ole ajanut vielä metriäkään.
Tuolla on linkki kaverille joka tekee kurapyöriin jalkatappeja niillä spekseillä kun ite haluaa, saa madallusta, siirtoa eteen/taakse, eri pituisia ja levyisiä tappeja jne. parit tapit olen sieltä tilannut ja molemmilla kerroilla harmitellut ettei kotimaassa palvelu ole yhtä hyvällä tasolla http://www.matkaendurot.net/phpBB3/v...0&hilit=bosley
Kylätason kurapyöräilijä.
Jalkatapeista saa kumit pois, jolloin kuski seisoo pari senttiä alempana. Sen lisäksi minulla on 20 mm korotuspalat.
Ostaessani pyörässäni oli matala ja leveä satula. Sen kanssa tuli alaselkä kipeäksi. Vakiosatulalla se vaiva poistui. Mutta satojen kilometrien pätkillä kyllä takamus puutuu ja täytyy nousta seisaalleen tihennetyllä välillä.
RSV4 1000 RF, F800GS ja SV650S
www.muoviluoti.fi
Ducati Streetfighter V4 -2021
Olen liian vanha ajaakseni tylsillä moottoripyörillä.
en kans ole niin stanu ukko että olis minkään maanlainen mopo ollu modaamatta mieleinen....
mutta kai jokainen ne itelleen sopivaksi heti aluksi muuttaa....