Törmäsin aika jännään ilmiöön. Tiedossa on ollut, että ABS-yksikön elämän uskotaan riippuvan aika pitkälle jarrunesteiden säännöllisestä vaihdosta. Noita on vuosittain vaihdettu, jos kohta on kertaalleen jouduttu vaihtamaan koko ABSII-yksikkökin. Normaali nesteiden vaihto-ohje (Tuossa II-generaation ABS:ssä) on tehdä vaihto / ilmaus satulan kautta. ABS2-yksikön ilmaus on tarpeen korjaamokirjan mukaan ainoastaan kun järjestelmä on huollon tmv. vuoksi tyhjennetty.
Osana talviaskartelua asensin LoTjaan metallivahvistetut Spieglerin jarruletkut. Kävi mielessä, että varmistan järjestelmän ilmattomuuden kerrankin ilmaamalla myös ABS-yksikön. Tämä siis sen jälkeen kun olin jo ilmannut järjestelmän satulalta, josta tuli kirkasta, uuttta kuplatonta jarrunestettä. ABS-yksiköstä (joka on siis keskellä reittiä pääsylinteriltä satulalle) tuli PIKIMUSTAA pashaa ilmausletkuun. Ei tosin kuplia eli ilmausta ei tarvittu, MUTTA selvästi ABS-yksikössä muhii tuollainen potentiaalinen paskapommi, joka ei sieltä mihinkään lähde, jos ei ilmata ABS-yksiköltä... (jota siis ei korjaamokäsikirjankaan mukaan tarvitsisi normaalisti tehdä...)
Tämä siis vaan vihjeenä ainakin 1100 sarjan ja K12000LT & -RS (vanhan liiton) omistajille, tai muille mahdollisille Puimureille, joissa on ABSII
<p>2002-2014</p>
Mielenkiintoista.
Kiitos.
Pitääpä tehdä omalle pyörälle tuo homma kanssa keväällä.
R1100GS.
Pekka
![]()
Siis nyt ei ymmärrä. Etkö siis aikaisemmin ole noita vaihtanut lainkaan? Kyllä tuossa työohjeessa mikä minulla on käsillä kyllä vaihdetaan joka säiliöstä neste... Mistä tulikin mieleen että pitää varmaan tuo ottaa itsekin taas työnalle...
https://www.juvander.me/ilpo
AL-AND-AM-A-AZ-B-BIH-BG-HR-CZ-DK-EST-FL-FIN-F-GE-D-GR-H-IR-I-KZ-KS-RKS-LV-LT-M
MK-MD-MC-MGL-MNE-MA-NL-N-PL-P-RO-RUS-SRB-SK-SLO-E-S-CH-TJ-TR-TM-UA-USA-UZ
MAN
tuohan alkaa kuulostaa jo säästöhommilta..
perään voi vaihtaa öljyt, mutteivat kuulemma vaikuta ison laakerin voiteluun, jossa ikiöljyt. jarrunesteet pitää vaihtaa parin vuoden välein, mutta absin pumppuun ei tarvi paitsi jos muuten sitä huolletaan.. ja milloinpa sitä juuri huolletaan kuin silloin kun rikki ja työn alla (hyvään) hintaan.
alkaa jo vaikuttaa siltä että jätetään tarkoituksella huoltoja tekemättä niin alkaahan sitten mennä varaosaa/-pumppua kaupaksi jonkin ajan kuluttua..
itellä nesteet vaihdettu liikkeessä viime suvena, kuuluikohan liikkeen ohjeet supistettuun vaiko laajennettuun ohjelmaan, kenpä tietäisi...![]()
'07 XX, '09 GSA, '18 Monkey, '91 5900GLX, '19 900ACE Commander, '89 W124, '98 LN170 ja '07 S211
onhan se komia pyörä, mutta kuka sen viittis pestä...
6 x SS1000, 2 x SS1600K ja XXironbutt 2011 (SS1000)
Enpä tiedä.
Ei siellä kuitenkaan paljoa voi olla sitä likaista nestettä jäljellä siinä ilmausnipan alla.
Kai se sekoittuu siihen uuteen nesteeseen tuota pikaa.
Olen yhden ABS II yksikön purkanut, putsannut ja korjannut. Ei siellä paljoa sitä nestettä ole.
Tuosta kun katsoo rakennetta ja toimintaperiaatetta ABS II jarruille niin näyttää siltä, että ei sinne männän päälle voi jäädä juuri mitään "moskaa" vaihdon yhteydessä, kun uutta nestettä syötetään ABS yksikön läpi.
ABS II
Pekka
![]()
Viimeksi muokannut: Pekkavee; 14.02.2013 klo 21:57.
ABSII on samaa piiriä kahvalta ABSII-yksikön kautta satulalle. Olen joka talvi vaihtanut nesteet satulalta. Nyt siis ensimmäisen kerran ilmasin myös ABS-yksikön ja sieltä turahti letkuun nuo paskat. Ohjeen mukaan ABS2-yksikkö siis ilmataan ainoastaan kun järjestelmää isommin puretaan - ei normaalissa nestevaihdossa/ilmauksessa.
<p>2002-2014</p>
Mää ilmasin viime talvena myös tuon ABS- yksikön. Ei tullu kyllä muutakun ihan kirkasta tavaraa sieltä ilmausnipasta. Tämä siis -02 vuoden mopo ja ABS2.
Muistaakseni ohje oli vaihtaa neste jarrusatuloiden piiriin joka vuosi ja joka toinen vuosi servopiiriin. Itse kun viimeksi vaihdoin servopiirin nesteen oli se aika pahan näköistä verrattuna jarrusatuloiden nesteeseen.
Tästä tulikin mieleen että pitää paneutua asiaan talven aikana. Pitäisi muutenkin tarkastaa venttiilien välykset yms.
HONDA, SUZUKI, VICTORY, INDIAN ja POLARIS mekaanikko / valtuutettu huolto => SEFOTEC
http://www.sefotec.fi
Noissa paluupumpullisissa ABS yksiköissä II ja IV saattaa jäädä hieman nestettä männän pääle nesteen vaihdossa, jollei virtoja pidetä päälä. Ei nut kylläkään ole kokemusta tästä II järjestelmästä tuon suheen, ja käskeekö ohje edes kytkeä virrat, kielimuuri,.
Käytännössä tuskin on suurtakaan merkitystä.
Pitäisko heti itse korjata oma arvio.
Olikohan niin että tuossa ABS II järjestelmässä pumppu käynnistyy vasta kun moottori käy, joten tuolla virtojen päälä pitämisellä ei ole vaikutusta. Joku viisaampi voi korjata.
Vanhaksi ei ole hiomista.
ABS II järjestelmässä ei ole mitään pumppua. On vain mäntä, jonka asentoa sähkömoottori/kytkin/ketjuyhdistelmä säätää.
Se mäntä avaa ja sulkee sitä kuulaventtiiliä mikä siinä männän yläpuolella on. Näin jarrupaine saadaan loppumaan jarrusatulasta, kun pyörä on lukkiutumassa. Tuo selviää siitä alla olevan linkin alimmasta värillisestä kaaviosta.
Virroilla ei ole mitään merkitystä männän asentoon vaan se on yläasennossa aina ennen kuin ABS reagoi renkaan lukkiutumiseen. ABS reagoinut "In Arbeit" tuossa linkin kuvassa.
Tuolla siitä ABS II järjestelmästä periaateselostus.
Linkki
Pekka
![]()
Viimeksi muokannut: Pekkavee; 15.02.2013 klo 22:50.
Mitään sen kummemin tietämättä.
Mihinkä se jarrupaine katoaa kun pääsylinteriltä koko ajan paineistetaan järjestelmää täydellä paineella.Pelkkä venttiilin sulkeminen ja avaaminen ei muuta painetta mitenkään koska paluuvirtausta ei ole.
Tuolla on jonkunlaiset ohjeet sen ABS II yksikön putsaukseen.
Siitä näkyy se kuulaventtiilirakennekin.
Ohje
Pekka
![]()
Aivan. Tämä mäntä on paluu pumppu.
Kun mäntä menee alas ja venttiili sulkeutuu satuloilta pääsee pieni määrä nestettä takaisin päin jolloinka jarrut aukeavat.Sitten mäntä liikkuu ylös ja venttiili aukeaa jolloinka neste pakoitetaan takaisin pääsylinteriin päin ja samanaikaisesti jarrut jälleen lukittuvat, tämä toiminta tuntuu kahvassa nykivänä liillkkeenä. Tämä mäntä on juuri tuo ABS paluuvirtaus mäntäpumppu jota toi sähkömoottori käyttää.
Tämä toiminta toistuu niin kauan kuin ABS toimii.
Jaa, tuo olikin uusi ajatus.
En kuitenkaan oikein ymmärrä miksi tuo männän perusasentoon palauttava jousi voisi olla pumppu.
Tuo ketjuhan vetää sitä mäntää vain alaspäin, jos pyörät ovat lukkiutumassa, eikä koskaan työnnä sitä ylöspäin.
No pitää miettiä.
Palaan ehkä huomenna asiaan. Nyt menen nukkumaan.
Mielenkiintoinen keskustelu kyllä. Kiitos kaikille osallistujille.
ABS II jarrujen kahva ei nyi eikä tärise ABS toiminnon aikana.
Pekka
![]()
Viimeksi muokannut: Pekkavee; 16.02.2013 klo 09:00.
Näissä vanhemmissa yksitoimisissa pumpuissa tuo toiminta on vähän hitaanpaa kuin uudemmissa.
Parhaiten toiminna huomaa esim. jarruttaessa soralla pelkällä takajarrulla, katkoviiva minkä takapyörä jättää tiehen on aika harva ja poljin heilahtaa samassa tahdissa jarrujen lukkiutumisen kanssa.
Tänään vaihdettiin yhteen R1100RT (ABS II jarruilla) pyörään teräspunosletkut kaverin kanssa kerhollamme.
Toi nesteiden vaihto hoituu tuossakin tapauksessa hyvin ilman, että sinne ABS yksikön ilmausnippoihin tarvitsee koskea.
Keväällä kyllä pitää tutkia oman pyörän kanssa tuo C-A-Din juttu, mitä sieltä ABS yksikön ilmausnipasta tulee. Jossain siellä voi olla likaista nestettä jäljellä. Toi mun pyörä on helppo siinä suhteessa, R1100GS, koska tankki irtoaa 2 minuutissa ja ABS yksikköön pääsee käsiksi. Ei tarvitse niiden katteiden kanssa askarrella.
Pekka
![]()
Eikö oikein tuntunut uskottavalta toi mun arvailu.
Ajatellaas toisin sama asia ja painetta. Kun ei ole mitään painepumppua jonka painetta säädettäisiin ja nyt kun jarrut on lukossa ja kahvalta tulevan kanavan venttiili kiinni.
ABS yksikössä ja siitä jarruille menevä järjestelmä on täynnä ilmatonta nestettä. Tämän nesteen tilavuus ei voi uuttua koska se on kokoon painumatonta ainetta. Samoin järjestelmän tilavuus ei voi muuttua koska silloi sinne tulisi joko tyhjiö johonkin tai ilmaa tilalle.
Nyt kun yksikön pumpun mäntä liikkuu sen osan tilavuus muuttuu mutta samassa suhteessa satuloide tilavuus muuttuu päinvastaiseen suuntaa niiden mäntien liikkuessa ja kokonais tilavuus pysyy samana.
Pumpun männän liike välittyy nesteen välityksellä jarrusatuloiden sylinteriden männille ja liikuttaa niitä ja jarrut pumppaavat kiinni auki. Kyllähän se toiminta toki painemittarilla näkyy totta kai.
Sitten toi venttiili kylläkin aukeaa ja sulkeutuu aina joka välissä lämpölaajenemisesta ja muista seikoista johtuen jotta järjestelmä pysyisi täytenä ym.
Tuntuisko tää uskottavalta tarinalta.
Noinhan se juuri on. Tilavuus ei muutu siellä kuulaventtiilin alla olevassa piirissä, kun venttiili on suljettuna. Neste on vaan eri paikoissa. Eli jarrusatuloiden männät painuvat sisään, kun ABS mäntä antaa tilaa. Ja jarrutusteho pienenee. Paine kyllä muuttuu, koska siihen vaikuttaa jarrupalojen paine jarrusatuloiden mäntiä kohti. Jos jarrutusta taas tarvitaan ABS yksikkö nostaa painetta, mutta ei se ole mikään pumppu. Se on paineen säädin.
Pumppu on laite, joka siirtää nestettä tai muuta pumpattavaa materiaa paikasta toiseen.
Katso tuolta mikä on pumppu
Ehkä me molemmat ymmärretään miten toi toimii. Erilainen näkemys on vaan siitä onko se pumppu vai ei.
Ja mikä on oikeasti yksitoiminen pumppu. En ymmärrä. Google ei sellaista löydä.
Ehkä tästä on nyt kuitenkin turha jatkaa kinastelua kunhan se ABS vain toimii. Ja yleensä se toimii.
Pekka
![]()
Vaikkapa näin.
Otetaan polkypyörän pumppu. Männän varsi vedetään ulos, mäntä on takana. Nyt kun työnnetään mäntä eteen se painaa ilmaa renkaaseen, samalla pumpun sulinteri täyttyy ilmala mutta männän toiselta puolelta. Mäntä vedetään taakse ja ilma pääsee männän ohi toiselle puolelle mäntä työnnetään jälleen eteen, lima menee renkaasee. Yksitoiminen pumppu.
Sitten. Mäntä on sillä takana. Mäntä työnnetään eteen ja ilma menee renkaaseen ja pumppu täyttyy saman aikaisesti ilmalla. Mäntä vedetään taakse mutta nyt ilma meneekin toista kanava pitkin täyttöliittimen kautta renkaaseen ja jälleen samalla kertaa pumppu täyttyy uudelleen ilmalla ja taas kun mäntä vaihtaa suuntaa ilma menee renkaaseen. Kaksitoiminen pumppu.
Tuotto on suurempi tai pumppua voidaan pienentää ja saadaan sama tuotto.
Unemmissa ABS yksiköissä käytetään näitä pienempiä kaksitoimisia paluuvirtausmätäpumppuja yksitoimisten paluuvirtausmäntäpumpun siasta.
Tällä pumpulla saadaan lisäksi eri toimintoja ABS yksiköön mm. hätäjärru assiatentti, luistoesto ym.