Olen tässä lukenut Finlexiä, googlannut ja tehnyt haun myös täällä, mutta en ole löytänyt vastausta ongelmaani. Olen jostain syystä saanut päähäni, että teen tuosta K100:sta täysin katulaillisen. Homma on edennyt ihan hyvin, mutta nyt alkoi mietityttämään tuo Sigman nopeusmittari.
Lakia kun lukee, niin toisaalla sanotaan vain, että pitää olla sellainen (valollinen) mittari, jonka näkee päivin/öin. Uudemmissa teksteissä puhutaan siitä, että mittarin pitää saada virtansa pyörästä (mitä Sigma ei saa). En löytänyt mistään tekstiä josta selviäisi sovelletaanko tuota uusinta ohjeistusta kaikkiin moottoripyöriin, vai vaikuttaako (kuten luulen) pyörän ikä asiaan.
Oma pyörä on vuodelta 1986, joten kysymys kuuluu: Tarvitseeko mittarin ottaa virtansa pyörästä ja tarviiko siinä olla valo? Valon pystyy vielä tekemään, mutta muuten menee uuden mittarin ostoksi. Jos joku asian saa aukottomasti selville, niin voisiko laittaa linkin lakiin tmv. linkkiin josta asia selviää.
Retired
Onko noista pykälistä mitään apua?
01.01.1984 tai sen jälkeen käyttöön otetun
- auton ja moottoripyörän nopeusmittari pakollinen, ANA Tpp 46 § ja 71 §
01.01.1990 tuli voimaan säädös, jonka mukaan
- auton ja moottoripyörän nopeusmittarin katsottiin olevan hyväksyttyä mallia, jos ajoneuvo on hyväksytty E 39 tai e- säännön 75/443/EEC mukaisesti. ANA Tpp 46 ja 71 §, 150/83 + 875/89
01.10.1998 tai sen jälkeen käyttöönotetun auton nopeusmittarin on vastattava E 39 tai e –97/39 vaatimuksia ARVA 93 § 902/97
[Katsastajan käsikirja]
Niin sitä juuri pitää nyt selvittää, että kuka sanoi minulle ja mitä, että sain sellaisen käsityksen, minkä sanoin käsityksenäni.
Aukottomasti en osaa sanoa, mutta sen tiedän, että veljellä oli -90 alkupään pyörä johon laittoi sigman.
Poliisin pysäytellessä vaativat valoa mittarille ja muistaakseni ihan sigmalta löyty mittarille tarkoitettu valo jonka saa kiinni tankoon. Sen enempää valituksia ei mittarista tullut.
Mikä oli katsurin lopullinen tuomio?
Tilasin yhtäkaikki Sigmaan tuon valon ja samalla pari varamagneettia.
Jos koittaisi kumminkin niillä ens kauden pärjätä.
Tuo on ikävää, kun tuo lakiteksti ei voi olla selkeää. Eli lukisi Suomeksi minkä ikäisessä pyörässä tulee olla minkäkinlainen varustus.
Retired
Hessu; Suzuki DL1000 + Sherco SE250 Factory + Husqvarna TE250
Tuo on jo vähän selkeämpää, mutta onko vielä ajantasainen?
Toisekseen kohta:
01.01.1990 tuli voimaan säädös, jonka mukaan
- auton ja moottoripyörän nopeusmittarin katsottiin olevan hyväksyttyä mallia, jos ajoneuvo on
hyväksytty E 39 tai e- säännön 75/443/EEC mukaisesti. ANA Tpp 46 ja 71 §, 150/83 +
875/89
Jättää vielä epäselväksi ainakin minulle sen, että tarkoittaako tuo kaikkia - myös ennen 1.1.90 valmistettuja moottoripyöriä jos ne on hyväksytty noilla notuleilla, vai vain 1.1.90 tai uudempia?
Jos käsitän oikein, niin 1986 mp:ssä täytyy olla nopeusmittari, mutta muuten sitä ei määritellä mitenkään. Toisaalta muualla lukee noista valoista ja virtalähteistä yms. Kiva olis kun voisi olla jostain varma.![]()
Retired
Niin sitä juuri pitää nyt selvittää, että kuka sanoi minulle ja mitä, että sain sellaisen käsityksen, minkä sanoin käsityksenäni.
Liikenne- ja viestintäministeriön asetus L-luokan ajoneuvon korjaamisesta ja rakenteen muuttamisesta
24 §
Nopeusmittari
1. Ajoneuvossa on oltava valaistu nopeustietonsa ja virtansa ajoneuvosta saava nopeusmittari, jonka näytön on oltava kuljettajan vaikeuksitta luettavissa ja ilmaistava nopeus kilometreinä tunnissa ja katettava ajoneuvolla saavutettavat nopeudet 250 km/h asti, mopossa ja L6e-luokan ajoneuvossa kuitenkin enintään 80 km/h asti.
2. Nopeusmittari ei saa näyttää todellista pienempää nopeutta, mutta se saa näyttää todellista nopeutta enintään 10 % + 8 km/h sekä mopossa ja L6e-luokan ajoneuvossa kuitenkin enintään 10 % + 4 km/h suurempaa nopeutta. Ajoneuvoon asennettavan muun kuin E- tai EY-hyväksytyn nopeusmittarin tarkkuudesta on esitettävä erillinen selvitys nopeuksissa 60 km/h ja 100 km/h sekä mopolle ja L6e-luokan ajoneuvolle 40 km/h tehdyn mittauksen tuloksista.
High Stuck Are Wit To
Mittarinhan pitää kertoa ajoneuvon nopeus suhteessa ympäristöön, eikä esimerkiksi renkaan luistoa. Tämän vuoksi suosittelen tällaista:
http://www.aircraft-spruce.com/catal...nasi200k-3.php
Tuosta on sekin hyöty, että pystyy tarkemmin arvioimaan, milloin kannattaa lähteä ohittamaan ja milloin ei.
Niin sitä juuri pitää nyt selvittää, että kuka sanoi minulle ja mitä, että sain sellaisen käsityksen, minkä sanoin käsityksenäni.
Tuon pykälän 24 löysin itsekin, mutta missään ei kerrota sitä, että koskeeko tuo kaikkia moottoripyöriä. On vähän vaikea kuvitella, että moista vaadittaisiin vaikkapa 39" Zyndappiin, kun 1.1.84 vanhemmissa ei tarvitse olla koko mittaria.
Retired
Jep - on oltava, mutta millainen. Siihen on taas eri vuosina tullut eri määräyksiä. Peräänkuulutan sitä, että minkä määräyksen kanssa eletään? Minun käsittääkseni vm. 86 pyörässä ei tarvitse olla mitään e hyväksyttyä.
Retired
Niiden määräysten mukaan mennään, jotka ovat olleet voimassa pyörän valmistumisen (tai tyyppihyväksynnän) aikaan. Eli sun tapauksessa riittää kun pyörä täyttää vuonna -86 voimassa olleet asetukset. Poikkeuksena lienee säädökset, jotka oavt lieventyneet tuon jälkeen (tuskin löytyy montaa.).
Superbike #7
Tietämättäni oon ajellu laittomalla mopolla ainakin yhden kesän. Välitysten vaihdon jälkeen mittari näytti 25-30% liikaa. On muuten ehkä paras tapa ehkäistä ylinopeuksien ajamista kun mittari viipottaa jatkuvasti reilusti yli satasessa maantiellä ajellessa. Motarillakaan ei jotenkin ollut tarvetta yhtään kiristää kun mittari huiteli ~170km/h lukemissa koko ajan.![]()
Superbike #7
Tossapa toi. Eli muutoskatsastuksessa voi olla joku muukin kuin E-hyväksytty mittari, mutta sen tarkkuus pitää tutkia.
Tämä asetus koskee muutettuja pyöriä. Asetuksessa säädettyjen vaatimusten sijasta voidaan aina soveltaa myös pyörän käyttöönottoajankohdan vaatimuksia. Jos pyörä on vanhempi kuin 1984, ei tarvii koko mittaria (mulla ei oo, ihan turha kapistus). Vuonna 1986 ei ole vaadittu E-hyväksyntää mittarilta, mutta sen tarkkuus on silloistenkin vaatimusten mukaan pitänyt tutkia.
High Stuck Are Wit To
OK. Sigma saa luvan kelvata (nyt valon kanssa) siihen asti kunnes miekkahiha tai katsuri sanoo, että se ei kelpaa. En sitten tiedä millaista todistusta tarvitaan, mutta oma mittari on GPS:llä kalibroitu näyttämään 1-2km/h enemmän kuin todellinen nopeus on, eli lienee tarkempi kuin suurin osa orkkismittareista.
Retired