Eli täysin ennalta suunnittelematon testi 98 E vs. pienkonebensa 20 v vanhassa Honda lumilingossa.
Erittäin mutu-tutkimus, kuitenkin pariin kertaan nähty ja koettu, niin melkein tuo uskottava on..
98 e bensalla linko toimii, mutta hyytyy ja meinaa tukehtua yhtään paksumpaan lumikerrokseen. Tehot siis vaan loppuu..
Sattuipa olemaan 98 loppu, mutta pienkonebensaa kanisterissa ja kun tankki tyjeni, niin sitä tilalle. Siis ihan kuin toinen linko! Meni "mihin vaan" eikä kierrokset juurikaan laskeneet.
Ensimmäisen kerran ajattelin, että varmaan sattumaa ja joku vika lingossa täytyy olla. Kuitenkin, kun toisen kerran kokeilin ja laitoin pienkonebensaa tankkiin, niin lopputulos täysin sama. Tehoero muutaman hepan koneessa tuntuu olevan todella huomattava.
Vahingossa tehdyt testit tehty samoina päivinä ja samanlaisissa olosuhteissa. Välissä ei edes tupakkataukoa, ainoastaan tankkaus. Lieneekö kenelläkään vastaavia, tai eriäviä kokemuksia? Lähinnä mopon dynomittauksia pienkonebensalla ajattelin..
Viimeksi muokannut: J@ck; 15.03.2012 klo 16:15.
S1000XR ja Winha 340. Aiempia K1300S, K16GT, K1200S, K1200RS x 2, Virago 1100, Kawasaki Mach III, Suzuki T250, Yamaha DT125, Mz 125 jne..
Route 66 - 2006.
Ihettelen vaan,että mikä siitä pienkonebensasta voi parempaa tehä? Oktaanit lienee samat,mutta säilyvyys on parempi tässä erikoislitkussa. Yksi selitys voisi olla,että siitä puuttuu etanoli,mutta ei sekään selitä tuota eroa.Mutta enyvei,hyvä että lumet lähtee ja päästään kohta mopon sarviin![]()
Oktaaneilla ei ole tehoon merkitystä (ellei moottoria samalla muuteta), etanolittomuus kai nostaa tehoa jos konetta ei ole suunniteltu/säädetty etanolibensalle. Bensahan on sotku erilaisia hiilivetyjä, niin kai tuo pienkonebensa sitten sisältää laadukkaampia sellaisia.. Tai sitten siinä tavallisessa bensassa oli vettä lienneena siihen etanoliin.
Lukeminen kannattaa aina, jopa eri bensiinilaatujen "tuotetietojen" esim. Nesteen sivuilta.
Sieltähän tuo mutkan kautta avautuu ilman kummempaa magiaa.
Tietämättä sen enempää ko. lingosta jossa tämä "mystinen ilmiö"esiintyy,
ladotaan tähän muutama enemmän kuin todennäköinen asiaan vaikuttava tekijä.
Linko on vanha..... mahtaako polttoainepuoli olla täysin puhdas ja täydessä iskussa.....
Millaiset säädöt / säätömahdollisuudet polttoainepuolella.
Em. tekijät + käyttöolosuhteet summautuvat kumman usein siihen, että peli käy "laihoilla".
20v. sitten kaikkien vempaimien perussäädöt eivät olleet nykyisille oxygenaatteja ja viinaa pursuaville,
sinänsä käyttökelpoisille polttoaineille ajateltuja.
Tuostahan sitä kertyy jo "kakkua kakun päälle", jolla peli pyörii käytännössä laihoilla.
Kun pienkonebensa koostumuksensa ja ominaisuuksiensa pohjalta vaatii usein...
erityisesti reilun kuormituksen alla samassa pelissä yllättävänkin erilaiset säädöt kuin uudet 95/98:t,
ei kuvatunlaiset "käsidyno-ilmiöt" ole mitenkään ihmeellisiä tai huuhaata.
Ehkä tässä ei kannata mennä kovin syvälle aihepiiriin, mutta vesissä, viineissä ja moottoribensiineissä
on eroja.... paljon useammin ja paljon enemmän kuin moni haluaa uskoa.
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
Vietin uudenvuoden molemmat päivät auttaen kaveria tuulenkaatojen raivauksessa, ja hänen kanssaan tuli juttua tuosta pienkonebensasta ja kävi ilmi että hänkin käyttää sitä moottorisahoissa jne. Myös siinä joka meillä oli käytössä.
Käynnistyvyys ja toiminta on kuulemma juurikin etanolin puutteen vuoksi parempaa kuin tavallisessa bensassa, minkä lisäksi pakokaasujen haju on paljon nenäystävällisempää. Jo litkuna tuosta puuttuu tavalliselle bensalle tyypillinen "terävä" katku.
Erilaisia pienkoneita kaveri isänsä kanssa käyttää runsaastikin hoitaessaan puoliksi harrasteena kahta pientä maa/metsätilaa, ja kvaeri lisäksi kiinteistöhuoltajana.
Honda CBR600F -90 --> Honda VFR800FI -98
Suzuki GT125R -76
Tehoero varmaan johtuu noista seoksista, energiasisällössä ei liene montaa rosenttia eroa. Itse laitan tota pienkonebensiiniä kaikkiin...hmm...pienkoneisiin. Tehoeroa en ole pannut merkille mutta säilyy hyvin muovitankissakin eikä vuoden tai kahden seisokin jälkeen tartte käyttää koko sanavarastoa käynnistyksessä.
SF 1098S
MTS V4S Sport
Linko oli merkkihuollossa viime kevättalvella ja silloin siihen tehtiin mm. kaasariremppaa ja paljon muutakin. Seoksista en enempää tiedä, mutta huollossa se on säädetty, eikä säätöihin ole sen jälkeen koskettu.
S1000XR ja Winha 340. Aiempia K1300S, K16GT, K1200S, K1200RS x 2, Virago 1100, Kawasaki Mach III, Suzuki T250, Yamaha DT125, Mz 125 jne..
Route 66 - 2006.
Siihen pienkonebensaan ei tosiaankaan ole poljettu sitä happea sekaan samaa määrää kuin pumppubensaan. Minun järkeilyn mukaan pumppubensalle säädetty käy siis tuolla sitten vähän rikkaammalla.
Itse päätin syksyllä kokeilla tuota talvisäilytykseen. Kohta kiikutetaan akku pyörän luo ja kokeillaan miten lähtee, pumppubensan kanssa on keväisin ollut huonoa.
Sahat yms. töissä on sitten pidempään juonut tuota 2T pienkonebensaa.
- life is tough, but it's unfair -
Muutaman vuoden vanhassa husqvarnan moottorisahassa pienkonebensa tuntuis toimivan paremmin kuin itse läträtyt litkut.
Ja lähtee ihan suosiolla puolen vuoden seisokin jälkeen parilla nykäisyllä käyntiin.
Tai ei se ainakaan haise ihan niin pahalle.![]()
Murjaanien kuningas!
Karkeasti sanottuna normaali pumppubensa on sekoitus raakaöljystä tislattuja hiilivetyjä + etanolia + joitain muita lisäaineita. Pienkonebensa taas on käytännössä yhtä ainutta hiilivetyä + pieni määrä lisäaineita. Se on siis huomattavasti tasalaatuisempaa mikä vaikuttaa paitsi säilyvyyteen, myös palotapahtumaan ja sitä myötä sekä tehoo, että käynnistyvyyteen.
Superbike #7
Pienkonebensiinin oktaaniluku on pienempi kuin 98:n. Haitalliset aineet on poistettu, esim. benseeniä tuo bensa ei sisällä. Oli tuota muistaakseni myös vertailtu Koneviesti-lehdessä, sahan käyttäjien verestä määrättyjen "myrkkyjen" arvo oli tasan 0, kun niitä normaalibensan käyytäjillä oli. Täällä päin yksi ammattimetsuri alkoi sairastelemaan, jatkuvaa kuumeilua. Vikaa etsittiin kuukausikaupalla. Kun vaihtoi pienkonebensiiniin, niin kaikki oireet häipyvät sen sileän tien.
Moottorisahoissa vaatii tyhjäkäynnin säätöä, jos vaihtaa normaalibensasta pienkonebensaan. Verotus mielestäni muuttunut niin, että hintasuhde on parantunut pienkonebensa eduksi, nyt maksaa kait 10 litran pytty 32-35 eur, siis kaksitahti. Ei se itse sekoittaenkaan enää ilmaista ole, taitaa olla päälle 2,5 eur/litra.
Niin minäkin ihmettelin ja luulin.. Mutta ihan eri tavaraa se joka tapauksessa on, ainakin bentseeni ja viina puuttuu..
Kun korkin avaa ja nuuhkaisee, niin mieleen tulee lähinnä puhdistetun bensan (sytkäribensan) haju. Määritelmä haju on oikeastaan väärä, sillä pienkonebensa ei haise, vaan tuoksuu miedosti. Toisin kuin tavallista bensaa, sitä ei luokitella edes myrkylliseksi aineeksi. Pienkonekäytössä sen käyttö on omien kokemusten perusteella paikallaan jo pelkästään pakokaasujen hajuttomuuden vuoksi.
Jos ketään kiinnostaa kokeilla ko. bensaa vaikka mopossa, niin Helsingissä sitä saa mittarista Eläintarhan Nesteeltä. Pari kk sitten kun kun hain, niin se maksoi hieman alle 2 € / litra. Liekö pk-bensaa muualla mittaritavarana, sitä en tiedä - purkkitavarana se on joka tapauksessa tolkuttoman hintaista.
Nesteeltä näyttäis löytyvän aika kattavaa tietoa. Jos jotain kiinnostaa, niin googlella "nesteen bensiiniopas" ja sieltä avautuvasta peedeeäffästä - olikohan se sivu 26.
Viimeksi muokannut: J@ck; 16.03.2012 klo 10:39.
S1000XR ja Winha 340. Aiempia K1300S, K16GT, K1200S, K1200RS x 2, Virago 1100, Kawasaki Mach III, Suzuki T250, Yamaha DT125, Mz 125 jne..
Route 66 - 2006.