Älkääs nyt hirnuko itteänne kuoliaiksi mutta, miten FZ6 nostetaan keskiseisontatuelle oikein/turvallisesti? Kaveri jolta pyörän ostin sai sen niin nätisti ylös ja minä taas kyllä saan sen ylös jotenkuten niin että kädet stongassa kiinni ja jalalla painan ja samalla vedän, tai paremmin menee niin että pidän oikealla kädellä takaa kahvasta kiinni ja nostan. Molemmissa nostoissa oli kuitenkin kaveri varmistamassa jota yleensä ei tietysti jatkossa ole, eikä nosto tunnu kauhean varmalta ominpäin.
Vinkkejä?
Yamaha FZ6
Löytyykö penkin sivusta sellanen kahva, josta voit nostaa samalla ku jalalla painat tukea alaspäin. Zetori ainakin mulla nousee kepeesti sillä metodilla.
RF 900 R -97
ZZR 1100 -99
GSX 1300 R k6
GSX 1300 R k9
Eipä ole isosta pyörästä kokemusta nostaa tuelle, mutta skootterista taas on - kai niissä sama tekniikka on.
Kannattaa ensiksi muistaa, ettei se ole voimalulaji, vaan tekniikkalaji.
Aluksi kannattaa painaa varmaan tukea sen verran maahan vasten, että näet tuen olevan tukevasti. Ettei esim. toinen puoli tuesta ole ilmassa tai muuta. Sitten ikäänkuin polkaiset painon tuen päällä olevalle jalalle ja samalla nostat tasaisesti sarvesta/sarvista tai takakahvasta.
Ducati Monster 696 -08
ex: Cagiva mito -06
Stongasta ja takaa kahvasta (jos on) tosiaan pidetään kiinni, mutta paljoa pyörää ei tartte nostaa. Sen keskituen ulokkeen päälle keskitetään polkaisulla yhdellä jalalla koko paino, ja momentti pitää huolen pyörän heilahtamisesta tuelle.
Tätä harjoitellaan muuten tasan vaakasuoralla alustalla. Omaa kokemusta on kaadosta kummallekin puolelle, mutta erityisesti oikealle lähtevää kaatumista ei sitten pysäytä mikään ;-)
Reissukuviani: http://picasaweb.google.com/halti.traveller
-- DL650 -04 --
Vasen käsi stongassa, oikea jalka pitämässä keskitukea maassa ja oikealla kädellä takajalkatapista veto taakse/ylöspäin.
Noilla otteilla nousee pikku adventure ylös.
Siinä tosin ei ole sitä helpottavaa "poljinta" keskituessa.
Ja nosto korkeutta sitten senkin edestä...
Tekniikka laji, kuten muutkin totesivat.
Eipä Fasusta taida löytyä vakiona keskiseisontatukea... Tai ei mulla ainakaan moista ole, niin ei voi käydä koettamassa miten se parhaiten nousisi...
Tarvikejalka ei välttämättä toimi ihan niin hyvin kuin tehdasvalmisteinen (?)
Fasussa on aika hyvät matkustajan hantaakit, josta voisi kokeilla nostoa, taikka sitten matkustajan jalkatapista...
Täytyy oikein muistella miten edellinen pyörä nousi kivuttomasti... Muistaakseni kun piti vasemmalla kädellä stongasta ja oikealla nosti matkustajan kahvasta, samalla kun polkaisi keskiseisontatuesta, niin pyörä nousi ilman sen kummempaa voimailua... ja tuo edellinen oli jotaan 30 kiloa painavampi kuin tuo...
Kawasaki ZR-7 -01 -> Yamaha FZ6-N -05 -> KTM Super Duke 990 -07 -> Ducati Monster S4R Testastretta -08 -> KTM RC8 -09 -> Buell XB12STT -07
Näin juuri. Tarkennusta vielä sen verran, että tuo jalka, jolla keskituen päälle polkaistaan on nimenomaan oikea. Nousee nätisti pyörä tuelleen, että heilahtaa ja taikuri on itsekin ihmeissään.(Halti @ Maalis. 31 2008,22:55) kirjoitti
Ja kuinkas sitten ottaa se pyörä alas keskituelta? Hyvissä olosuhteissa (tasaista ja sileää sekä pyörä laukuitta ja kuormatta) voi - ja pitääkin - harjoitella pyörän sivulla ollen. Tarkkana sitten, että stonga on suorassa.
Itte otan alas sillee, että olen tapeilla seisomassa. Heijauksella momenttia eteenpäin ja hopsista, pyörille tulee alas, että humahtaa. Etujarrua tarttee tapailla heti, jos on ahdasta edessä.
'Hajoitus tekee mestarista väsyneen.
Lahjattomat harjoittelee.
Häpeällä näistä on ennenkin selvitty...'
* * * * * * * * * * * *-Orkesterimuusikon Käytännön Käsikirja
Kohta ajetaan, ei mene enää kauaa!
-jami
Honda CB 125 Twin (1978) 1978 - 1980
Suzuki GS 500 E (2000) 2006 - 2007
'Hilja' ('Modesty' in english...) Honda VFR Vtec (2004) 2007 -
No mun FZ6-S:stä löytyy keskiseisontatuki ihan vakkarina(Tachometer @ Maalis. 31 2008,23:10) kirjoitti
Eli kyllä se ainakin '06 -mallissa on.
FZ6S ABS --> Nishiki 422 ;)
Pärkkele, joku on varastanut sen, jollei sitten nakuversio '05 eroa tuossa suhteessa katetusta...(kosander @ Maalis. 31 2008,23:50) kirjoitti
Edellinen omistaja on sit vissiin heittänyt sen mäkeen... on se kyllä sitten ruuvannut pyörään kiinni vastapainoksi kaatumatapit, kirkkaat vilkut ja leditakavalon ja laittanna nätit vanneteipit... jotta saamapuolella ollaan kuitennii...![]()
Kawasaki ZR-7 -01 -> Yamaha FZ6-N -05 -> KTM Super Duke 990 -07 -> Ducati Monster S4R Testastretta -08 -> KTM RC8 -09 -> Buell XB12STT -07
Juuh, eipä tuo keskiseisontatuki autuaaksi tee(Tachometer @ Huhti. 01 2008,00:01) kirjoitti
On vaan monesti pirun kätevä...
FZ6S ABS --> Nishiki 422 ;)
Itellä toimii toi taka-jalkatapista veto parhaiten. Penki alapuolella oleva kahva on liian korkealla.
Mutta joo, itku meinas tulla punnertaessa ennen kuin oikean tekniikan oppi![]()
* Who's General Failure and why's he reading my disk? - Anon.
* Tuubi
Pyörän alas laskemisesta sen verran, että jos ei oo kunnolla varmuutta niin laske ehdottomasti pyörä alas tuelta niin, että istut pyörän päällä. Jos horjahtaa niin on jalat ottamassa vastaan.
Superbike #7
Tarkoituksella en lukenut muiden ohjeita, eli tässä voi olla kaikki jo aiemmin kirjoitettua.(aaargh @ Maalis. 31 2008,22:33) kirjoitti
Tämä nostotekniikka pätee vain hopean väriseen, sininen on sen verran hitaampi tehdasversio, että siinä pitää käyttää voimaa - kun nääs nopeus ei riitä.
Ohjeeni koskee vain kovalla (asfaltti, betoni), tasaisella alustalla tehtävää nostoa. Sivusuuntaista kallistusta alustassa ei saa olla yhtään.
1. Pidä sivujalka alhaalla, siitä ei ole mitään haittaa suorituksen aikana.
2. Ota vasurilla kiinni vasemmasta stongasta ja oikealla kädellä tukeva ote prätkän takapäässä olevasta ns. matkustajan vasemmanpuoleisesta kauhukahvasta. Seiso lähellä prätkää, matkustajan paikan vieressä (ei siis kaukana sivulla).
3. Nyt seuraa se kriittisin vaihe: paina oikean jalan päkiällä sitä keskiseisontatuen poljentatappia hyvin rauhallisesti, kunnes keskiseisontatuki kevyesti koskettaa asfalttia tasaisesti kummallakin seisontatassullaan. Tämä on se tärkein vaihe, nyt tiedät sen olevan vaaterissa tässä aloitusasennossa.
Jotkut pelkäävät kippaavansa prätkän itsestään poispäin, ja vetävät varmuudeksi prätkää vähän itseensä päin... ... ja silloin vain se itsensäpuoleinen keskitassu ottaa asfalttiin... ... eli nosto tökkäisee prätkän itsestä poispäin, ja kaataminen on tosi lähellä.
4. Nyt kun molemmat keskiseisontatuen tassut kevyesti koskettavat asfalttia ja täten tiedät sen olevan vaaterissa, niin muista, että tässä asennossa voit pitää sitä vaikka minuutin, mitään kiirettä ei ole. Sehän on balanssissa, ja niin olet sinäkin.
5. Sitten alkaa nosto, ja siinä tärkeintä on tajuta se, että kun aloitat balanssitilasta (eli molemmat keskiseisontatuen tassut koskettavat asfalttia), niin ei ole mitään tarvetta repiä sitä prätkää väkisin ylös. Jos se ei tule ylös, niin annat sen liukua takaisin alas/eteen ja pidät vähän vasemmalla kädellä stongaa itseesi päin, niin se alaslaskeutuessaan kallistuu/ohjautuu itsesi suuntaan eikä hätää.
6. Nosto tapahtuu siten, että hyödynnät prätkäsi massaa. Vasen käsi ei vedä yhtään (sehän on valmiina ohjaamaan sitä prätkääsi vähäsen vasemmalle, jos pyörä ei nousekaan keskiseisontatuelle), varsinainen nosto on yhtäjaksoinen liike, jossa tärkeimmän työn tekee painosi (ruhosi) oikean jalkasi päällä ja jonkin verran prätkää taaksepäin vetävä oikea kätesi.
Meikäläisen n. 40 kg:n ylipainolla mun ei tartte kuin ihan himppa polkaista keskiseisontatuen polkaisupainiketta, koska se nopeus on tärkeintä - se että ei estä prätkän massaa tuomasta sitä ylös keskiseisontatuelle.
7. Sitten kun onnistuit ekan kerran, tee heti uudestaan, ihan rauhallisesti. Ja taas uudestaan, ja uudestaan. Helppoa, vai mitä? Ja sitä alkuvauhtiakaan ei tartte liioitella, sitten kun osaat? 200 kiloa massaa nousee pienellä alkuvauhdilla todella kepeästi.
8. Jatkossa älä anna ylpeyden kukoistaa: tarkista aina, että kummatkin keskiseisontatuen tassut ottavat yhtälaisesti maahan, ennen kuin pokkana heilautat prätkän ylös.
9. Ja niille, jotka lukevat ohjeista vain sen viimeisen kohdan, niin avainsana oli vaateri ennen suoritusta.
Oletko Sinäkin jo löytänyt Tutkan?
- - - - - - - - - - -
"Mc Tylyttäjä - se on 5 viestiä ja firma on nurin!"
- - - - - - - - - - -
Yamaha FZ6-S 2004 94,4 RWHP
Onhan sulla vaihe vapaalla, kun yrität keskiseisontatuelle?
BMW K12RS-00 ext: Susuki GSX600F-88, Honda NS125R-88, Yamaha RD125LC-84, Honda Z50J-85
Joo , vaihde onpi vapaalla kun nostan. Hyviä ohjeitahan täältä tuli, täytyypä treenailla, on kuitenkin välillä pakko nostaa ylös kun ketjuja öljyää. Kiitos neuvoista.
Yamaha FZ6
Ota alkuunsa joku kaveri sinne pyörän toiselle puolelle seisomaan kaiken varalta, jottei tuu vahinkoo. Siinä kun vääntelet edestakas niin kyllä se tatsi löytyy.
Polkaistaanko silloinkin oikealla jalalla keskituesta jos polkaisuvipu on pyörän vasemmalla puolella ? Kuusisatanen cebari ei nyt ole painavimmasta päästä, yritin sitä heivata jalalle painamalla keskitukea vasemmalla jalalla. Tekniikka ei kai ollut oikea kun ei noussut. Tuki vain raahautui betonilattialla. Tässä vanhemmassa cebarissa ei ole mitään sivukahvoja matkustajan kohdalla ja takakahva on minulle ainakin liian korkealla. Pitänee kokeilla takajalkatapista vetämällä.
Yamaha SR 500 -82
Honda CBR 600 -93
Voipi olla, että tekniikka on erilainen japanialaisissa, mutta ainakaan allekirjoittaneen pyörä ei keskituelle nouse vaikka kuinka sen tallan päällä hyppisi. Sen sijaan keskituen tallan saa poljettua solmuun eli väännettyä kieroksi niin että se raahaa maata tiukassa kallistuksessa. Näin oli entinen omistaja onnistunut tekemään, kunnes itse sen korjasin...
Itselläni suoritus menee jotenkinkutenkin näin:
-sivutuki alas
-vasen käsi tankoon, oikea pyörän runkoon tai nostokahvalle
-oikea jalka painaa tallan kevyesti maahan
-pyörä vaateriin ja tarkastetaan alla oleva maaperä
-pyörän veto oikealla kädellä takayläviistoon.
(-sivutuki pois)
-se on siinä.
alas se tulee mielestäni kätevimmin pyörän päällä istuen. Ei pyörä kaadu ja käsi on valmiina jarrulla.
Moottoripyörät ovat kuin tyttöystäviä. Moottoripyöriin vain panostetaan enemmän aikaa ja rahaa..
Polkaistaan.(MakeVee @ Huhti. 02 2008,21:07) kirjoitti
Kyllä nousee kevyt (<180 kg) pyörä muutenkin, kuin oikealla jalalla polkaisemalla, mutta sitten on hyvä olla jonkinlaista kokemusta punttisali/kivenvääntö/maastavetotoiminnasta ja reisien on oltava pontevassa kunnossa.
Painavampien kanssa em. kokemuksista ei ole hyötyöä. Siirrytään tekniikan & mekaniikan/fysiikan lakien alueelle. Painavampien pyörien kanssa hyödynnetään pyörän omaa massaa. Saatetaan pyörä hitaaseen liikkeseen taaksepäin ja lyödään se keskiseisokki maahan juuri sellaisella hetkellä, että pyörä tämän liikkeen sisältämän jatkuvuuden voimalla itse nousee tuelle.
Olet tässä ohjaustoimessa voimatoimen sijaan.
Harjoittelua ja oivaltamista!
Kyllä se siitä.
-jami![]()
Honda CB 125 Twin (1978) 1978 - 1980
Suzuki GS 500 E (2000) 2006 - 2007
'Hilja' ('Modesty' in english...) Honda VFR Vtec (2004) 2007 -
Pienellä harjoittelulla se suorastaan loikkaa sille standille, pitää vaan varoa että ei lennä olan yliOma ex-pyörä vf1000f honda nousi ainakin juuri noin "polkaisemalla" ,vaikka mopo painoi muistaakseni liki 300 kg ja mies 65 kg.
Antaa raudan hieroo,ei sillä järkee oo...
Enpä vaivautunut aiempia viestejä lueskelemaan - laiska kun olen. Näinpä tämä saattaapi sisältää huomattavasti aiemman toistoa...
Ite nostin vanhan Rosvo-suizani seuraavalla tavalla: Vasemmalla kädellä otin kiinni stongasta (keskeltä - 'raisereiden' välistä) ja oikealla matkustajan jalkatapista. Nostin käsillä ylös ja hieman taakse sekä samalla polkasin oikealla jalalla keskiseisontatuen alas. Kevyt (rapeat pari markkaa rautaa) nousi tällä konstilla köykäsesti ylös...
...Tosin voima korvaa huonon tekniikan...
-Seppä-
Viispätkä LTD:n hyppyyttäminen vaatii hieman enempi riuhtasuu ylöspäin noin 200 kg...
Se tuki on pirun "iso" eli nostaa takarenkaan noin 5-10 cm korkeuteen kun siinä tuella keikkuu. Piti oikeen nostaa voimalla ku en ite aluks käsittäny et ,miten se "pompsahtaa" ylös.
Mites muilla? Nouseeko takanen kuin korkeelle vai jääkö raapimaan maata ko siinä keskituella on?
Kawasaki 550 -83 Limited Edition
Grumpy Old Fart
"Si vis pacem, para bellum"
Lukekaa tarkkaan nuo Koriksen ohjeet, ne on hyvät. Noin nousee 400 kg:n wingikin kevyesti tälläiseltä 177 cm tapiltakin. Tuo että molemmat seisontatuen jalat on tasaisesti maassa jolloin pyörä on balanssissa, on erittäin tärkeä, ilman sitä ei hommasta tule mitään.
Same shit, different day.
Tuen nostokaaren muotoilukysymys tuo on, miten ja millä voimalla nousee. Esim. Vespassa ei ole mistä nostaa käsin perää ylös. Joten nousee 150 kg kuivapainoa jalkavoimalla polkaisemalla. Lähtee äkkijyrkästi eli alussa tarvitaan kipakka polkaisu ja sen jälkeen ohjaustangosta pidetään kiinni sen verran ettei karkaa liikaa taakse. Jos on lisävarusteena takahäkki, niin sen raudoista voi tukea nostoa ja jarrutella. Keskituen rakenne näyttää niin tukevalta, että kestäisi varmasti toiset 150 kg lisää ongelmitta. Suunnitteluvika ellei kestä. Satunnainen käyttäjä tai juuri pyörän hankkinut saattaa vanhasta tottumuksesta tehdä kuten ennenkin. Ei siitä saa tuommoinen perin yksinkertainen verme mennä rikki. Toki ST3:nkin manuaalissa on oikea tekniikka kerrottu, käsin nostetaan, mutta kun ei sitä manuaalia kaikki lue tai ei ole heti mahdollisuutta lukea.(Juutana @ Huhti. 02 2008,21:41) kirjoitti
Kannatti herätä.
Hypermotard 950
Ensiksi tanakka ote takakahvasta jos vaan moinen löytyy, sitten teet hauiskääntöä muistuttavan liikkeen ja nostat takapään ylös (noin 10 cm riittää).
Tässä kohtaa voit sitten huutaa emännälle keittiöön, että viitsitkö tulla kääntämään tuon keskiseisontatuen alle samalla kun minä pitelen tätä pyörää ja on just tupakkikin kesken..
Suorituksen jälkeen voit riisua paidan ja aloittaa ketjujen ja rintalihastesi öljyämisen naapurin irmelin ihaillessa veistoksellista ja voimaa uhkuvaa vartaloasi.
Toki voit käyttää hommassa myös tuossa ylempää tulleita tekniikkavinkkejä..
Toisaalta tosimies aloittaa koko homman autotallissa punnertamalla, jotta saa lihat tarpeeksi pumppiin. Tämän jälkeen pintaan öljy ja nopea poseeraus harjoittelu. Ovesta ulos 'tuplapose' kumallekkin puolelle ja lentosuukot Irmelille... Sitten pyörää nostamaan...(dabster @ Huhti. 04 2008,11:34) kirjoitti
Jos homman haluaa vielä viedä todellisen ammattilaisen tasolle, niin rusketuksen ottaminen solariumissa on aloitettava paria kuukautta ennen suoritusta...
-Seppä-
Riippuu paljon keskiseisontatuen muotoilusta. Ainakin GSX 1400
nousee kevyesti ylös yhden miehen voimin. Kuten edelläkin on mainittu: Oikeajalka vipuvarrelle, vasenkäsi stongan keskelle ja oikeakäsi taakse. Kevyt rykäisy taakse ja samalla painetaan jalalla niin perkeeleesti...se on sitten siinä. Mutta esim. DR 800:sen saaminen tuelle, vaati raakaa voimaa ja riuhtomista, koska vipuvarsi oli vääränmuotoinen ja väärällä puolella. Väärällä sikäli, että oon oikeakätinen ja tuntuu luonnollisemmalta nostaa pyörä tuelle vasemmalta puolelta (kulkusuuntaannähden).
Joo, eikait tässä. Huomenna pitäis 250 kilonen heivata pois keskiseisontatuelta. Ei siinä mitään.. paikalla olen minä, sekä varmaan isäni JOLTA ON LEIKATTU KÄSI.. eli hänestä ei kovin paljon ole hyötyä.. eikait siinä.Saas nähdä kuinka nopsaa sen saa kipattua kumolleen..
![]()
Kun on korviaan myöten k*sessa, on parempi pitää suunsa kiinni..
****
Oli GSX-750-F - nyt pelkät jalat alla..
Moottori käyntiin, ykkönen sisään ja tuommoiset 9000 - 10000 kierrosta kampiakselille kyytiä. Sitten otat tiukan otteen kahvoista ja nojaat reippaasti taakse samalla kun päästät kytkimen. Saat tuosta sen verrran alkuvauhtia, että hyrrävoimat pitää mopoa pystyssä hyvän matkaa.(Hyenna @ Huhti. 04 2008,12:36) kirjoitti
Älkää nyt sentään kokeilko...en ota vastuuta seurauksista.![]()
Kannatti herätä.
Hypermotard 950
Joo.. haha... jonkun verran alkuvauhtia. Heh.. ihanko tosi(NOx @ Huhti. 04 2008,17:49) kirjoitti
![]()
Vittu tallin läpi lentäis koko paska!![]()
Kun on korviaan myöten k*sessa, on parempi pitää suunsa kiinni..
****
Oli GSX-750-F - nyt pelkät jalat alla..