Millaisia öljyjä olette käyttäneet kyykkypyörissänne? Mahtaako olla huimaa toiminnallista eroa mineraaliöljyllä, osasynteettisellä tai täyssynteettisellä öljyllä?
Omissa kyykkypyörissäni olen käyttänyt lähinnä täyssynteettisiä "racing tai superbike" öljyjä 10 w 50 viskositeetilla. Käyttäkokemuksia on se verran, että ainakin vaihteet toimivat loistavasti ja kytkin myös. Osasynteettistäkin 10 w 40 oli joskus kilogixerissä ja vaikka öljy toimi ns. moitteetta, niin silti vaihto samaisessa pyörässä täyssynteettiseen 10 W 50 öljyyn samalta öljymerkiltä toi erittäin huomattavan parannuksen jo hyvään vaihteiston ja kytkimen toimintaan.
Nauru nuorentaa, rakkaus kaunistaa.
Lady, Sexy Lady.
En ole huomannut mitään ero, oon ajanu mineraaleilla, osa- ja täyssynteettisillä. Mineraalilla kone oli kaikista hiljaisin, koska siinä oli 20w-50 viskositeetti vs osa- ja täyssynteettisen 10w-40.
Kytkin ja vaihteistokin tuntuu toimivan ihan yhtä hyvin tai huonosti, pyörästä riippuen![]()
Kirjoitukseni ja mielipiteeni ovat henkilökohtaisia. En edusta kirjoituksillani mitään yritystä tai organisaatiota.
*** Suzuki GSX-R 1070 K5, +200mph Motorcycle Club Edition ***
Joo se on kumma kyllä tosi yksilöllistä tuo pyörien reagointi eri öljyihin. Toiset toimii moitteetta sellaisella öljyllä, millä toiset ei sitten millään toimi kunnolla(Tylyttäjä @ Huhti. 06 2007,10:24) kirjoitti
!
Nauru nuorentaa, rakkaus kaunistaa.
Lady, Sexy Lady.
Ostin tuossa talvella tutultani Kendallin öljyt. Öljy oli kuulemma jotain "kunnon öljyä" (käsittääkseni kuitenki mineraali-sellaista) jota käyttäävät paljon mm. viritetyissä autoissa, ja kaveri oli varma että käy myös pyöriin. No, eiku öljyt pyörään (ZX-6R) ja kevättä odottelemaan. Keväällä sit ekaa kertaa ajamaan lähtiessäni huomasin ettei vaihteista mee päälle kun ykkönen + kakkonen, ja nekin aika fuckin' tahmeesti. No heti sen arvasin että öljyt tahmii vastaan kun ei edes koneen lämmetessä aski herkistynyt, saati että olis menny isommat pykälät silmään.
Valuttelin sit Kendallit pihalle ja menin hakee uuden suodattimen + Castrolin GPS:t (synteettinen) tilalle. Erehdyin vielä mainitsemaan pöyräliikkeen äijälle tilanteesta, joka heti kärkkäästi väittämään että "ei öljyillä VOI OLLA mitään tekemistä asian kanssa, tuo pyörä meille niin katotaan mitä se on syöny. Kyllä siellä nyt joku mekaaninen vika on."Mulkvisti yritti vaan naplata ukolta markat pois antamalla pyörälle valohoitoo...
Tuumasin vaan äijälle että "omia aikojaanhan ne yleensäkin askit vissiin hajoileekin, kun syksyllä toimi moitteettomasti, eikä sen koommin ole ajettu metriäkään..." No, kun kerran asiasta eri mieltä olin, ostin öljyt+suodattimen ja lykkäsin pyörään, ja kas kummaa kun rupes vaihteet napsumaan sisään niinku pitääkin.
(Oikeestaan vaihteet rupes pelaa joten kuten jo siinä vaiheessa kun sain "vanhat" öljyt ulos...)
Onni sinänsä ettei pelannutkaan vaihteet sillä Kendallin öljyllä, myöhemmin nimittäin kävi ilmi että siitä puuttuu märkäkytkimen tarttemat lisäaineet... (Kendallilta löytyy kyllä pyöriinkin tarkoitetut lisäaineelliset öljyt, mutta tuo nyt ei sitä ollunna.)
Eli nyt tuon itekin kokeneena, ja monesti muiltakin asiasta kuulleena, kehoitan olemaan käyttämättä kyykyissä + muissa ns. tehokkaammissa pyörissä mineraaliöljyjä. Eli vähintään synteettistä, tai sit kerralla täyssynteettistä. (Jotkut harrikat ym. papattimet on sit asia erikseen, niissä ne mineraaliöljyt käsittääkseni pelaa, ja mineraaliöljyjä niissä kai pitäiskin käyttää?)
Kytkinhän se yleensä on mikä alkaa ekana vääristä öljyistä vittuilemaan, mutta toisinaan askikin voi asiasta juoruilla...![]()
Ninja forever, man!
Sillä ei ole merkitystä, onko se mineraalia, semisynteettistä vai synteettistä. Kunhan se pelaa märkäkytkimen kanssa, se tieto löytyy luokituksista.(juike1 @ Huhti. 11 2007,13:00) kirjoitti
Itse olen ajanut mineraaliöljyilläkin kireillä kyykyillä, no problem.
Kirjoitukseni ja mielipiteeni ovat henkilökohtaisia. En edusta kirjoituksillani mitään yritystä tai organisaatiota.
*** Suzuki GSX-R 1070 K5, +200mph Motorcycle Club Edition ***
Mineraaliöljyillä. Enpä keksi yhtään syytä, miks käyttäisin osa-/täyssynteettistä öljyjä mopossa, kun en edes pakkasella ajele.![]()
Mä meinasin sitä, että mun pyörät on toiminu kaikilla testaamillani öljyillä about samalla tavalla. Kunhan öljy täyttää vaaditut luokitukset, ei ongelmia pitäisi olla.(Athene @ Huhti. 06 2007,19:16) kirjoitti
Sitten taas jos itse pyörässä ei vaihteisto/kytkin pelitä kunnolla, niin sitä ei kauheesti öljyillä korjata..
Kirjoitukseni ja mielipiteeni ovat henkilökohtaisia. En edusta kirjoituksillani mitään yritystä tai organisaatiota.
*** Suzuki GSX-R 1070 K5, +200mph Motorcycle Club Edition ***
Kyllä huomas ainaki omassa R6:ssa kun laitto Castrolin R4:set sisään niin johan alko toimimaan laatikko paremmin
Entiset öljyt oli Hondan GN4:set ja se on päivänselvää että en varmaan tuu palaamaan noihin mineraaliöljyihin!
Varmasti pärjää normi-oloissa sekä mineraali että synteettisillä öjlyillä.
Kylmä- ja kuumapään ääripäissä kuitenkin testeissä on osoitettu, että huonoin synteettisistä öljyistä suojaa/voitelee/kestää paremmin kuin paraskaan mineraali öljy samoissa olosuhteissa.
Normaaleissa oloissa ja normaleilla ajoilla asiassa ei kuitenkaan ole luultavammin mitään eroa. Kunhan pysytään riittävässä laatuluokituksessa.
En muista oliko testi TM:n, vai minkä, tekemä, joten lisädataa ei tähän hätään nyt muistu. Kyseessä oli kuitekin muistaakseni valtamerkkien autoihin tarkoitetut moottoriöljyt.
.
Mulla on nyk. pyörässä ollu jo 22tkm käytössä Neste Turbo LXE 15W40 mineraali. Hyvin on toiminu ja toimii edelleen. Vaihtuu tosin 5tkm välein. 20l tönkässä kun ostaa niin litrahinta jää ~2.5e tasolle.
Ennen tätä olin noiden superhyper- ym. moottoripyöräspecial öljyjen perään. Eli "mitä enemmän maksaa sen parempaa sen on oltava." Sittemmin aloin katsella noita luokituksia ja eroja tarkemmin ja totesin maksaneeni turhasta.
Ducati Diavel Dark
Eikös synteettiset kestä pidempään kuumuutta säilyttäen ominaisuudet, eli tiheällä vaihtovälillä ei sinänsä merkitystä.(vma @ Huhti. 11 2007,22:58) kirjoitti
zx10r -04 + gs1000g -80, gs850g -79 + gs550e -78 + kz440 ltd -80 + gt380 -73 + yz250 -91 + kx80 -94 + XL600 -85, Gas Gas JT250 -96
2002 Zx-6r Kawasaki ja mineraali Mobil Delvac MX 15W-40 öljyillä olen ajellut toistakymmentä tuhatta km. Kyseinen öljy täyttää ja ylittää kawan öljyvaatimukset.
Kaikki pelaa kuten kuuluu.
Öljyjä vaihtelen 2-3tkm välein.
Kaikki on mahdollista, paitsi pyörö-ovesta hiihtäminen
Yx testi aiheesta:
http://performanceoiltechnology.com/...aper_g2156.pdf
Edit: kun tota kattoo, niin vaikuttaa ihan professionaalisesti tehdyltä. Huomattava kuitenkin, että tutkimuksen tilaajan omat öljyt selvity kisassa voittajina.
Att tänka innan man talar är som att torka sej i röven innan man skiter... - Arne Anka
Castrolin GPS käyttänyt aina noissa mopoissa ja ikinä ei ole ollut ongelmia. Tosin vanhemman puoleisia noi on ollut( 92-00). Miksi siis vaihtamaan toimivaa...![]()
Honda cbr600rr
Synteettiset kestävät pidempään ja korkeampia lämpöjä.(svahnm @ Huhti. 12 2007,14:03) kirjoitti
.
Eli siis esim. mun ilma/öljyjäähdytteisessä, jossa voisi kuvitella saavutettavan vesijäähdytteisiä korkeampia hetkellisiä lämpötiloja, kannattaa ehdottomasti käyttää täyssynteettistä, eikö? Vai ymmärsinkö väärin??(vma @ Huhti. 14 2007,17:31) kirjoitti
Triumph Thunderbird 1700 -10
Yamaha FJR 1300 -13
Yamaha DT 125 X -06
Gilera SMT 50 -18
Ymmärsit ihan oikein, jos satut ajelemaan esim. savanneilla tai vaikka australiassa ja öljyjen täytyy kestää pitkään on laadukas täyssynteettinen ainoa oikea vaihtoehto! Täällä pohjoisnavan kupeessa nyt on yks ja sama...(harald73 @ Huhti. 14 2007,18:07) kirjoitti
Power is nothing without mojo!
Tarkasta öljyn laatuluokitusvaatimus pyöräsi käyttöohjekirjasta. Melko yleinen luokkavaatimus mopoissa on API SG. Sitten luokitusluokan täyttävää öljyä vain ostamaan.
Viskositeettivaateet löydät myös käyttöohjekirjasta. Yleiset 10W-40 tai 10W-50 pelaavat ihan varmasti pyörässäsi.
Pyri välttämään kaikkein liukkaimpia API SJ ja API SL luokan öljyjä. Pyörän kytkin ei välttämättä pidä tuosta tavarasta.
Mineraaliöljyllä varmasti pärjäät ihan hyvin. Liukastetta vaan koneseen ja kovaa ajoa.
.
Ei pidä paikkaansa, öljy voi säilyttää ominaisuutensa kuumissa olosuhteissa mutta se ei auta jos siitä muodostuva öljykalvo on liian ohut voitelemaan. Eli öljykalvon paksuus kuumana on se mikä merkitsee ja siihen ei vaikuta paskan vertaa onko öljy mineraali vai muovipohjainen vaan aivan muut asiat. Apin luokituksesta löytyy kovaan ajoon kuumissa olosuhteissa luokitus, CG-4 ja siihen eivät useimmat notkeaan öljyyn perustuvat synteettiset kelpaa vaikka kuumanpään viskositeetti onkin korkea. Sen sijaan useat jäykempään perusöljyyn perustuvat mineraalit pystyvät, ja kyseisen luokan öljyissä kylmänpään viskositeetti on yleensä vähintään 15W luokkaa. Tokihan tuon luokan täyttävät myös jäykempään öljyyn perustuvat synteettiset öljytkin mutta niidenkin kylmän pään viskositeetti on yleensä 15 tai 20W.(vma @ Huhti. 11 2007,22:58) kirjoitti
Eli käyttötarkoitukseen sopiva mineraaliöljy on varmasti parempi kuin väärään käyttöön tehty synteettinen.
Synteettisen suurin etu on että samaan öljyyn saadaan yhdistettyä kohtuuliset kylmän ja kuumanpään ominaisuudet. Kuumissa olosuhteissa harvemmin käytetään synteettisiä öljyjä koska etuja verrattuna riittävän jäykkiin mineraaliöljyihin ei juuri ole, ja pienen kysynnän takia kuumiin olosuhteisiin tehdyt synteettiset öljyt ovat kalliita.(makemich @ Huhti. 14 2007,19:31) kirjoitti
Taitaa nuo muuttolinnut olla nykyään jo sen verran epätarkkoja kesän tulon ennustajia, että lienee aika siirtyä lähes liikuttavan luotettavaan orgin vääntömittariin.
Kuu kukkakattuilusta kesään,
Öljyväännöstä vähäsen,
Paakkuvinetyksestä ei päivääkään?
Lienee tosiaan aika turhaa väitellä mineraali- ja täyssyntikoiden keskinäisestä paremmuudesta noin yleensä. Siis kaikkien mopotyyppien ja olosuhteiden kohdalla. Vastaushan lienee (n. 3-5 sivun jälkeen) taas se sama, eli jollekin uskonlahkolle on vain Delvac, ja toiset valitsevat sitten itse kunkin mopossaan hyvin pelittävät öljyt, joita toki on enemmän kuin yksi, merkistä tai tyypistä riippumatta. Esmes omassa nuo yhdet 15W50 puolisyntikat pelittää hyvin, ja pelitti ilmajäähyssäkin.
Testin mukaan paras mineraaliöljy kuulatestissä leikkasi paaljon aikaisemmin kuin huonoin synteettinen. Kuuman/paineen kesto siis testissä todettiin olevan aina synteettisissä parempi kuin parhaassa mineraalisiessa tavarassa.(naukkis @ Huhti. 22 2007,12:46) kirjoitti
Tähän perustan kirjoitukseni. Testissä oli muistaakseni yleiset Euro 10W40 öljyt.
Kirjoitit: "Eli käyttötarkoitukseen sopiva mineraaliöljy on varmasti parempi kuin väärään käyttöön tehty synteettinen".
No siinähän tuli varsinainen uutinen.
Pitänee myös kääntäen paikkansa: käyttötarkoitukseen sopiva synteettinen öljy on varmasti parempi kuin väärään käyttöön tehty mineraaliöljy.
.