En ole käynyt ensiapukurssia("R" Sujari @ Touko. 07 2006,23:04) kirjoitti
![]()
Mä en takajarruun enää koske, ei oikein saa sellasta tuntumaa siihen, menee takarengas lukkoon todella nopeasti. *
Etujarrua käytän pelkästään ja kaksi sormea kahvalla riittää mainiosti mopon pysäyttämiseen. *![]()
"Suddenly, everything else, looks like prey, Hayabusa"
Kyllä takajarru mopottimessa(kin) ihan tarpeellinen väline on. Paljon vaikeampi mopotinta on rajussa jarrutuksessa hallita, jos ei takajarruun koske.
Kantsii treenamalla kokeilla oman pyöränne takajarrun lukkiutumisraja, jonka jälkeen oikealla voimalla jarrutus tulee tilanteissa "selkäytimestä". Jos jarrut ja renkaat ovat kunnossa, ei se takanen nyt NIIN helpolla täysin lukkiudu etteikö sitä käyttää voi![]()
Renkaanvaihtoa on tullut venytettyä jo sen verran
että voishan nuo uudet kumit alle laittaa.
Sittenhän näkee oliko vika kumissa vai kuskissa
Kyllä tuo takajarru on mielestäni erittäin hyödyllinen
jallutuksissa, oli pyörä mikä tahansa.
Kyllä käytös on vakaampaa kun kumpaakin jarrua käyttää.
- ihan turha tulla selittää mitään ennen aamukahvia -
Niin sitä takajarrun herkkyyttähän on mahdollista useimmissa malleissa säätää. Olen kuullut väitettävän/lukenut että oikein kovat kisakuskit jopa sillä takajarrulla jarruttavat mutkissakin (esim peukalojaruuviritykset ym) mutta se on taas jo toisen topicin aihe.
Eli säätämällä saa sitä lukkiintumisherkkyyttä jonkin verran pois.
<br />
Sieltä saa myös itseluottamusta kosolti. Näköjään.(MagnaMan @ Touko. 07 2006,22:48) kirjoitti
Ite oon sitä mieltä, että jos kyykkyprätkällä osaa jarruttaa etusella kunnolla, niin lisäksi takajarrua käyttämällä jarrutusmatka ei lyhene juurikaan. Tämä siis puhtaalla ja kuivalla asfaltilla...
Kuvitellaanpa nyt paniikkijarrutus molempia jarruja käyttäen... Vauhtia 120km/h ja hirvi hyppää eteen. Ensin takajarrua juuri oikea määrä, eli mahdollisimman tehokkaasti, mutta kuitenkin pitää varoa lukitsemasta sitä. Sitten odotellaan sitä perän painumista(jota ei muuten välttämättä koskaan tapahdu...?)jonka jälkeen aletaan jarruttamaan etujarrulla. Nyt alkaa perä kevetä ja sen seurauksena täytyy osata oikealla hetkellä höllätä tai päästää kokonaan takajarru pois, jotta takarengas ei lukkituisi...
Tuossa oli nyt vaan se jarrutuksen alku jossa sitä takajarrua käytetään. Aika paljon tekemistä hemmetin lyhyessä ajassa ja paljon asioita jotka voi mennä perseelleen. No paremmat motoristit tietysti osaa hoitaa homman täydellisesti ja millintarkasti myös paniikkitilanteissa, mutta itse en tuohon pysty vaan käytän pelkkää etujarrua kuivalla asfaltilla.
Ei, en ole käynyt ennakoivan ajon kurssia. Pitäis kyllä käydä. Mut ennakoivan ajon kurssin käyminen ei kyllä tee kenestäkään hyvää motoristia. Ei edes teoriassa. Se vaatii rajojen etsimistä, pyörän käyttäytymisen ymmärrystä ja toistoja, toistoja, toistoja ja vielä kerran toistoja.(MagnaMan @ Touko. 07 2006,22:25) kirjoitti
Olen samaa mieltä tuosta nopeimmasta tavasta jarruttaa pyörää, vänkäsin itsekin samasta aiheesta jossain aikaisemmassa topickissa. Takajarrun käyttö "liimaa" takarenkaan tiehen ja hillitsee takarenkan irtoamista asfaltista. Sitten pääsin oman enduroni sijasta käsiksi vähän sporttisempan kyykkypyörään ja totesin, että takajarrun käytön vaikutus on käytännössä aivan minimaalinen. En edes huomannut siitä olevan mitään hyötyä, koska samantien etupyörän jarrutuksen alkaessa takarengas irtosi tiestä, oli takajarrua annosteltuna tai ei.
Lyhytiskuisessa, jäykässä alustassa tuo takajarrulla aikaansaatava painuma on niin pieni, ja etujarru niin tehokas ettei takajarru juurikaan vaikuta siihen kuinka herkästi perä nousee ilmaan täysjarrutuksessa.
Ja alunperin kyseenalaistin vankkaakin vankemman mielipiteesi sen takia, että jos hätä tulee, tuhlaantuu siihen jarrutusjärjestyksen futsimiseen enemmän aikaa kuin mitä sillä voitetaan jarrutuksessa takaisin, ellei homma tule todellakin selkäytimestä.
Edelleen, harjoitelkaa, jarruttakaa, mutkitelkaa, kiihdytelkää, kallistakaa niin pirusti kun tilaisuus antaa myöden. Ja käykää mieluusti radalla tutustumassa oman pyörän ajo-ominaisuuksiin vähän kovemmissa vauhdeissa. Ainoa tie kestävään liikenneturvallisuuteen on ennakoinnin, toisten huomioonottamisen ja ajotaidon yhdistelmä.
Miten säädetään takajarrun herkkyyttä? Erilaisilla jarrupaloilla varmaan onnistuu, mutta onko siellä oikein joku säätökin olemassa jota en oo huomannut?(Samiv @ Touko. 08 2006,14:02) kirjoitti
Mä taas länttään takajarrun pohjaan ja etujarrulla jarrutan sen verran ku pystyy volttia tekemättä tai rengasta lukitsematta...(Hermanni Hiiri @ Touko. 08 2006,14:22) kirjoitti
No joo myönnettäköön että vähän huonosti ilmaisin ajatukseni. Lähinnä tarkoitin sitä että säätää sitä kuinka aikaiseen jarru alkaa ottaa kiinni.(Hermanni Hiiri @ Touko. 08 2006,14:27) kirjoitti
Eli minun logiikalla kyllä jos säätää jarrun niin että alkaa ottaa kiinni kun poljinta on painettu enemmän ei se niin helposti mene lukkoon kuin sellaisessa jossa jarru menee heti päälle kun pikkaisen painaa poljinta.
Tätä tälläistä säätämistä itseasiassa Nick Nick Ienatsch suosittelee kirjassaan Sport Riding Techniques: How To Develop Real World Skills for Speed, Safety, and Confidence on the Street and Track Täällä
<br />
Sieltä saa tietoa, oppia ja ohjeita sekä neuvoja. Ei oppi ojaan kaada(Hermanni Hiiri @ Touko. 08 2006,14:22) kirjoitti
![]()
Suosittelen lämpimästi kurssin käymistä. Varmasti ei ainakaan haittaa harjoittelua ja oppimista.(MadMan @ Touko. 08 2006,14:27) kirjoitti
Väittäisin, että perustietojen hallinta teoriassa antaa huomattavan helpommat eväät oppimiselle käytännössä. Jarrutus kaikkinensa on niin tärkeä asia varsinkin moottoripyöräilyssä, että se täytyy tulla selkärangasta paniikkitilanteessa. Sen vuoksi on syytä harjoitella ja harjoitella oikeaa jarrutustekniikkaa.
Minkä ihmeen takia takajarrun käyttöä ei pitäisi opetella kun se kiistatta on tehokkain jarrutustapa? Senkö takia, että vaikutus on vähäinen? Joskushan onnettomuus on vähästä kiinni, eiks vaan?
Ööö, nyt tulee kyllä semmosta jargonia, että huhhuu...(MagnaMan @ Touko. 08 2006,17:22) kirjoitti
En tiedä millä härvelillä herra MagnaMan ajelee (no joo nikistä voi arvella, mutta en jaksa tutkia tarkemmin), mutta ilmeisesti ajokokemusta noista nykykyykyistä ei löydy? Ihme juttu kun eri tahojen järjestämillä ruosteenpoistokursseilla on vuosi vuoden jälkeen todettu, että kun se paskapaikka iskee, niin helpointa ja tasan satavarmasti tehokkainta on hallita sen tehokkaimman jarrun, etujarrun, käyttö. Tämä kaikki siis moderneissa kyykyissä, muista en tiedä mitään. Eihän se pirun takapyörä edes koske maata tehokkaassa jarrutuksessa, niin mitä ihmeen iloa siitä voi olla??? Tätä on käytännössäkin testattu NIIN monta kertaa, että ainakin meikäläinen uskoo. Ja tosiaan tilanne voi olla eri jossain hiekkaerämaassa, jäällä, märällä jalkapallokentällä tms paikassa, jossa ainakin meikäläinen harvemmin kyykkypyörällä ajelee. Märällä asfaltillakin sukisuki nostaa perää nätisti jarrutuksessa kylmillä kumiloillakin, eli kun tekee hätä/äkki/tjsp jarrutusta niin ainakin meikäläinen tekee sen sillä tehokkaimmalla, eli etujarrulla. Eri asia on sitte joku liikennevaloihin valuttaminen, takajarrua käytän siinä minäkin.
br, Mikko
KTM 1290 SAS. Suits You, Sir!
Kyllä lukitsee jos kyykyllä jarruttaa etujarrulla kunnolla.. Hyvä kun se on edes tiessä kiinni, joten se menee _todella_ helposti lukkoon.(hontikka @ Touko. 08 2006,00:00) kirjoitti
Moni ratakuski ei edes koske takajarruun radallakaan, jossa kuitenkin jarrutukset pitää olla mahdollisimman tehokkaita jos haluaa pärjätä.
Kuten täällä joku jo totesikin, niin tuo takajarrun hyödyllisyys on hyvin paljon siitä kiinni minkälainen pyörä on. Joissain customeissa ja matkalehmissä se on ihan olennainen osa jarrutustapahtumaa.
Itsekin tulee käytettyä takajarrua kuitenkin normiajelussa jonkun verran "apuna".
Kirjoitukseni ja mielipiteeni ovat henkilökohtaisia. En edusta kirjoituksillani mitään yritystä tai organisaatiota.
*** Suzuki GSX-R 1070 K5, +200mph Motorcycle Club Edition ***
sama vika, vaikka normaalisti en asfiltilla koskekaan polkimeen, niin kyllä hirvi tiellä sai takasen lukkoon aika pikaseen, kait se jostain mopo ajoista on jäänyt selkärankaan.(MadMan @ Touko. 08 2006,14:30) kirjoitti
-98 xx KTM 300 exc
TURHA tarkkuus on teknistä tietämättömyyttä!
Hyvä hyvä, näyttäisi aika vahvasti siltä että tästä aiheesta saadaan melkeinpä yhtä mielenkiintoinen kuin DELVAC öljy vastaan muu maailma...No joo... Jarrun käytöstä, hmmm... Itse jarruttelen molemmilla, abaut suhteessa etu 75% teho, taka 25% teho tai jotain sinne päin
![]()
Mennään aamulla aikasempaan töihin niin voidaan olla sitten illalla pidempään....
Väitätkö, että tehokkain jarrutus kyykyllä tehdään pelkällä etujarrulla?(mikko2 @ Touko. 08 2006,18:59) kirjoitti
Jos ei hallitse jarrutusta esim. paniikkitilanteessa niin silloin on tehokkainta käyttää tehokkaampaa jarrua eli etujarrua. Takajarrun käytön tarkoitus on nimenomaan laskea painopistettä alaspäin ennen etujarrun käyttöä. Tuon tuloksena takapyöräkin pysyy paremmin maassa. Tämä koskee kaikkia mopottimia.
Minua ei tietenkään tarvitse uskoa eikä mielipiteeni ole oma kehitelmäni. Tuntuu vaan aika uskomattomalta, että tuommoisesta moottoripyörän hallintaan kuuluvasta perusasiasta tarvitsee vääntä kättä.
Mutta jarrutelkaa vapaasti pelkällä etujarrulta jos siltä tuntuu. Minä pyrin toimimaan toisin ja jopa silloin tällöin harjoittelemalla harjoittelen jarrujen yhteiskäyttöä.
Jos on kiire niin ei siinä ehdi painaa ensin takajarrua ja sitten vasta etujarrua. Se on myöhästä jo silloin!(MagnaMan @ Touko. 08 2006,19:41) kirjoitti
Mitä aikaisemmin pääsee kyykyllä etujarrulle _kunnolla_ niin taatusti jarrutusmatka on lyhin. Jos hukkaat hetkenkin painamalla pelkkää takajarrua, niin siinä jo hävittiin monia metrejä.
Ilmeisesti et oo paljon kyykyllä jarrutellut? Siinä ei tosiaan tuolla takajarrulla tee juuri yhtään mitään...
Se on hyväksyttävää, että alottaa kummallakin samaan aikaan, Sen pienen hetken se vaikuttaa ihan hitusen siinä kyykyssäkin, kunnes paino siirtyy etuselle ja takajarru menettää oikeestaan merkityksensä. Vaarallisempaa se on kokemattoman jarruttaa kovaa myös takajarrulla kyykyllä, se on meinaan aivan varma että se menee lukkoon!
Kuten sanottua, ei noi jarrutuksen oli kaikilla pyörillä samanlaisia. Jollain customilla ja matkapyörällä takanakillekin jää painoa jarrutuksessa ja se hyödyttää käyttää sitä. Jos ei ole kyykyllä ajanut ja jarrutellut kunnolla, niin melko turha väittää että sillä jarrutetaan samalla tavalla kuin vaikka Kawasaki VN 1600 Classic Tourerilla....
Kirjoitukseni ja mielipiteeni ovat henkilökohtaisia. En edusta kirjoituksillani mitään yritystä tai organisaatiota.
*** Suzuki GSX-R 1070 K5, +200mph Motorcycle Club Edition ***
Eli kun keskivertomotoristilla iskee tilanne päälle ja prossu on jo valmiiksi tapissa, ja aivot eivät meinaa uskoa, että näkökentässä todellakin kasvaa vähän svidun nopeasti sivutieltä eteentyöntäneen pakettiauton kylki, niin(MagnaMan @ Touko. 08 2006,19:41) kirjoitti
A) ensin jarrutan takajarrulla lukitsematta takapyörää kunnes perä laskee, ja perän laskettua aloitan jarrutuksen etujarrulla, samalla takajarrun tehoa vähentäen niin, ettei takapyörä lukkiudu perän keventyessä, ja takapyörän lopulta noustessa ilmaan
B) jarrutan etujarrulla alusta alkaen tehokkaasti
Ja, kuten jo aiemmin todettu, takajarru on joissakin pyörissä varmasti lähes etujarrun veroinen pysäytin, ei pidä kuitenkaan yleistää. Väitän edelleen, että nykykyykyillä tehokkain ja meille taviksille äkkitilanteessa varmin jarrutus tehdään etujarrulla. Miksi jakaa vähäisiä resursseja, kun parempi tulos saavutetaan keskittymällä yhteen asiaan, etujarrulla jarruttamiseen mahdollisimman lähellä lukkiutumisrajaa? Päätän raporttini täältä tähän.
edittiä: herra Tylyttäjä kerkesikin jo kommentoimaan, pahoittelen toistoa.
br, Mikko
KTM 1290 SAS. Suits You, Sir!
Melkoista teoretisointia. Ei sillä, etteikö kyse ole mitä tärkeimmästä asiasta, jota tietenkin kannattaakin mietiskellä myös paperilla.
Näin sanoo Ajo hanskassa: "Jos ajat moottoripyörällä, jonka etujarru yksinkin riittää jarruttamiseen, keskity siihen. Ihannetilanteessa on silloin takapyörällä niin vähän painoa että takajarrulla ei juuri ole merkitystä. Se kuitenkin auttaa jarrutuksen alkuvaiheessa, ennen kuin paino on siirtynyt riittävästi etupyörälle. Jos sen sijaan moottoripyörässäsi on keskinkertaiset jarrut tai paljon painoa takapyörällä, sinun täytyy oppia käyttämään molempia jarruja ja yhdistämään ne tehokkaasti."
Teoriassa käsittääkseni kaikilla jarrutetaan optimaalisesti aloittamalla taka- ja etujarrulla yhtäaikaa, käytännössä. "Takajarrulla ensin" tarkoittaa mielestäni sekunnin murto-osien eroa. Jos puolikin sekuntia käyttää pelkkää takajarrua, on tulos surkea ottaen huomioon, että nykypyörät stoppaa satasen vauhdista jossain kolmessa sekunnissa.
Ero kyykyyn (tai jopa monsterin, jossa on todella hyvät jarrut ja sporttinen geometria) ja customin välillä tulee just siinä, että takajarrun merkitys vähenee runkogeometrian ja jarrujen muuttuessa sporttisempaan suuntaan. Pyörissä, joissa takanen nousee ilmaan täysjarrutuksessa on takajarrulla merkitystä _vain_aivan_alussa. Vain sadasosasekunteja siis. Eikä siis ajassa/matkassa käytännössä paljon mitään... Turvallisempaa on välttää takajarrun käyttöä sillä lukkiutunut takarengas menettää ohjauskykynsä paitsi vierivän kosketuksensa, myös hyrrävoiman katoamisen myötä => seurauksena pyörä linkussa ja etujarrun tehokas käyttö lievästi sanottuna vaikeaa.
Kun takapyörälle tulee enemmän painoa ja painopiste suhteessa alemmaksi (kuten customeissa), tulee takajarrullekin käytännön merkitystä. Pitkäkeuloilla kun ei takapyörä maasta irtoa....
Ei kai tää nyt tämän vaikeampi asia ole?
![]()
Mitä ne ulkomaalaisetkin meistä ajattelevat jos Ahveniston moottorirata suljetaan?
Meikäläisenkin mielestä se on just noin!(wekkuli @ Touko. 08 2006,21:07) kirjoitti
Kyykyllä (tai muulla vastaavalla, jolla takanen kevenee helposti) ei käytännössä kyllä tee mitään sillä takajarrulla jos kovaa jarrutetaan, melkeen suosittelen ettei käytä sitä.. Enemmän siinä on mahdollista saada aikaan haittaa kuin hyötyä..
Käytännössä kohtuu lieväkin moottorijarru saa takasen lukkoon kyykyssä kun jarruttaa tosissaan etujarrulla, jos ei ole luistokytkintä. Siihen vielä takajarrua mukaan, niin tietäähän sen mitä käy.
Kirjoitukseni ja mielipiteeni ovat henkilökohtaisia. En edusta kirjoituksillani mitään yritystä tai organisaatiota.
*** Suzuki GSX-R 1070 K5, +200mph Motorcycle Club Edition ***
Ei tarvi olla sporttikaan, toi Buelli on kans niin lyhyt fillari että kun etujarrua iskee enemmän niin perä on toodella kevyt.
Mitä se takajarru tekee kun takarengas on hädintuskin assussa kiinni.
Energy of the gods, adrenalin surge
Wont stop til I hit the ground, I'm on my way for sure
Up here in the air, this will never hurt
I'm on my way to impact, taste the high speed dirt.
Kyllä ainakin viimekesänä opetettiin jarruttamaan molemmilla yhtä aikaa. Etujarrun puristusvoimaa lisätään jarrutuksen loppua kohti sitämukaa kun vauhti hiljenee.(T£M£ @ Touko. 07 2006,22:42) kirjoitti
Inssi tosin ei meinannut hyväksyä kun jarrutuksessa meni takapyörä lukkoonNo kai se menee kun peräpää kevenee.
Viisi laukausta päähän riittää.
Kyllä se liiallinen takajarrun käyttö kyykyllä myös arkitilanteessa on haitallista. Se jää selkäytimeen ja sitten siitä tulee se "errori" kun tulee tiukka paikka.
Hartialukko yhdistettynä takajarrun käyttöön on aiheuttanut aivan liian monta ulosajoa ja kaatumista.
Tämä näkyy myös hyvin rata-ajoissa jossa kokemattomat painavat mutkasta pihalla pelkkä takajarru lukossa....
Vaikka samasta kohtaa aloitettu kunnon jarrutus etujarrulla olisi lähes pysäyttänyt vauhdin ja vielä olisi ollut tilaa kääntyäkkin.
Aprilia RSV4-R
Näinpä se pakkaa olemaan. Ei noissa eeaakoo- sun muissa opeissa sinänsä mitään vikaa ole, mutta ei niihinkään kannata suhtautua samalla uskon palolla kuin itsemurhapommittaja sataan neitsyeen paratiisissa. Käytännössä niitä 'oikeita' tapoja jarruttaa on tilanne- ja tapauskohtaisesti useampiakin, eikä vain yksi ainoa tie ja totuus. Ainoa yhteinen sävel eri koulukuntien välillä lienee se, että ajaminen ja harjoittelu kannattaa.
Ei se takarjarru siellä ihan viraton ole, mutta kyllä sen käytössä varovainen saa olla juuri noissa hankalammissa paikoissa ja tilanteissa. Erityisesti rataharjoittelu ja hyväjarruinen ja kyykähtävä pyörä on opettanut itselle eroja normaalin tehojarrutuksen ja kaarreajon jarrutuksen välillä, ja olemaan varovainen niiden tehokkaiden jarrujen kanssa. Niin ja tietysti sen, ettei vielä oikeasti osaa juuri paashaakaan.
Normaalissa katuliikenteessä himmaillessa se takajarru on kyykkärissäkin ihan oiva apuväline, mutta molempien jarrujen käyttöä kannattaa tosiaan harjoitella monipuolisesti erilaisissa paikoissa, ettei sitten tule yllätyksiä.
Luulenpa että vähemmän uskoa ja enemmän kokeilua ja harjoitusta kaikenlaisissa oloissa on hyväksi itse kullekin, ja ainakin omalla kohdalla se on lisännyt tietoisuutta ja nöyryyttä omia rajoja ja fysiikan lakeja kohtaan, eikä pelkästään paisuttanut itsevarmuutta.
Oma kokemukseni on, että kyllä sitä takasta tulee kuitenkin, kaikesta teoriasta huolimatta, survaistua aika helvetin kovaa ja nopeasti silloin kun tilanne vaatii. Käytännössä takapyörä vinkaisee lukossa jo ennen kuin etujarrun puristus on kunnolla alkanut. Tarvitsee ilmeisesti treenata sormia nopeammiksi! Kuitenkin olen tähän mennessä olen aina onnistunut pysähtymään ennen estettä, vieläpä kumipuoli alaspäin.
Radalla käydessä on kyllä syytä jättää oikean puolen poljin rauhaan, takanen tuppaa luistelemaan jo pienemmälle vaihtaessa.
ZZR 1200
Joo, valitettavan voimakas on toi autoilunkin vahvistama refleksi jarruttaa oikealla jalalla... seurauksena on mullakin usein ollut takanen lukossa, pyörä vinossa ja sit on piiiikkasen hankala annostella kunnolla voimaa etujarrulle. Olen todennut siis, että ainakin mun taidoilla on parempi keskittyä vaan siihen etujarruun... olenko sitten ihan tumpelo, en tiä?
Jos takasen lukitseminen vaivaa, ja toteaa, ettei "oppikirjajarrutus" onnistu paniikkitilanteessa, kannattaa pitää jalkoja tapeilla päkiöiden kohdalta ja paria sormea kahvalla. Silloin ei ole ekana takajarrulla, sillä ainakin mulla takajarrun sopiva (siis olematon!) annostelu on todella vaikeata, kun fokus on siinä etupyörällä... sit kun se sanoo tsup-tsup-tsup, keula on äärimmäisen matalalla ja takarengas tömähtää pysähdyksen jälkeen maahan, tietää jarruttaneensa optimaalisesti!
Mitä ne ulkomaalaisetkin meistä ajattelevat jos Ahveniston moottorirata suljetaan?
... hmmmm, mielenkiintoisia näkökulmia, lisätäänpä yksi lisää ...
Jarrutettaessa takapyörässä on inertia joka pyrkii pyörittämään pyörää eteenpäin - joskus jopa hieman moottorinkin välittämään voimaa ennen kuin ehtii kytkintä painaa. Tämän inertian poistamiseksi kai takajarrun käyttö on tehokkaampi kuin etujarrun käyttö, kunnes takanen nousee ilmaan - jota se ei kyllä heti tee, ainakaan mutkassa.
Käytännössä tosin en muista tältä ajokaudelta (n.2000km takana) että olisi takanen noussut ilmaan vielä kertaakaan vaikka äkkinäisempiä pysähdyksiäkin on ollut. Sen sijaan takajarru on useassa yhteydessä antanut hyvän indikaation pinnan pitävyydestä/luistavuudesta ennen kuin eturenkaan pito on loppunut. Usein jarrutus on ollut muualla kuin suoralla joten tuo takanen on antanut todella hyvää informaatiota pinnan pitävyydestä. No mullahan on vaan tuollainen painava täysin vakio matkasportti GSX1300R joten ei nämä kokemukset varmaan tässä keskustelussä päde ... ;-)
Mutta tuo onkin jo täysin virheellistä toimintaa eikä sillä ole enää mitään tekemistä sen kanssa, miten takajarru auttaa jarrutuksissa. Mulle on kanssa autokoulussa muinoin opetettu nimenomana molempien jarrujen käyttö. Onhan selvää, että jos jarru takana on, se ei ole siellä huvin vuoksi... Toisekseen opettelin heti alkuunsa aina säätämään kulloisenkin pyörän takajarrun siten, että se koipi osuu polkimelle hyvin ja jarrutusvoima on riittävä.(jannmann @ Touko. 09 2006,11:31) kirjoitti
- Rajatonta Voimaa! -