Jeps, eli kun oon kuullut että niitä ei tarvitsisi tasapainottaa ollenkaan?
Pitäs vaihtaa eteen ja taakse uudet renkaat, ja saisin sen tehtyä itse, mutta tasapainotusta en pystyis ite tekemään...
Sua on kusetettu, kyllä ne pitää painottaa.
Ihan ekana kyllä tiedustelisin tuolta kuulemisen lähteeltä että miksei muka? Mopon, siis sen aidon 50cc, nopeudet ovat vielä niin alhaiset ettei niitä kyllä tartte, mutta nopeuden noustessa yli 80km/h niin johan rupeaa ravistelemaan - oli niitä kiekkoja mahan alla 2 tai 4 kpl![]()
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08
Tasapainoituksen pystyy tekemään itse. Kun pyöränlaakerit on hyvässä kunnossa, rengas pyörii herkästi. Tee sopiva pukki johon saat renkaan pyörimään akselinsa varassa. Jos rengas ei ole tasapainossa, se pysähtyy aina samaan kohtaan. Lisää jotakin väliaikaispainoja klo 12 kohtaan ja toista pyörittelyjä. Kun rengas pysähtelee satunnaisiin kohtiin, niin rengas on tasapainossa.
Punnitse painot ja käy hakemassa vastaava määrä rengaspainoja rengasliikkeestä.
@, AT, RD07A
Okei, no pitää käydä sit varmaan painotuttamassa jossain liikkeessä. Ei kai ne paljoa pelkästä painotuksesta ota...
Paljokohan ottais kun tekis koko homman?
ei siihen kovin montaa euroa saa uppoamaan..(VeeJii @ Syys. 10 2005,13:31) kirjoitti
ite ostan aina renkaan samasta liikkeestä missä vaihdetaan ja hinnat ollu noin 100-120 € josta renkaan osuus on jo sen satasen.. toki jos viet omat renkaat ja ostat pelkän vaihtotyön niin voi olla että kustantaa jokusen kympin.
****************
VT750C2 -2000
Ite vaihtelen aina renkaat ja takarengasta en oo koskaan tasapainottanut, siellä kun ei pienet epätasapainot tunnu yhtään missään.
Eturenkaassa kyllä tuntuu, mutta en oo sitäkään pitkään aikaan jaksanut tasapainottaa... Mä oon käyttänyt edessä samoja renkaita (diablo) jollaiselle toi etuvanne on joskus tasapainotettu ja oon iskenyt ne renkaat aina samaan kohtaan vannetta. Joko mulla on ollut aina hirvee tuuri tai sitten tuossa teoriassa on jonkunlainen järjen hiven, sillä ikinä en oo huomannut ravistelua missään vauhdissa...
tuurillahan ne laivatki seilaa...(Hermanni Hiiri @ Syys. 10 2005,15:18) kirjoitti
paitsi Titanic(Rubberduck @ Syys. 10 2005,18:05) kirjoitti
ERRARE HUMANUM EST
Jostain olen joskus lukenut, että vaikka se epätasapaino ei tunnukaan, niin takaiskari imee kaiken sen energian itseensä, ja sitä myöten kuumenee ja ylirasittuu. Stunttiajossa ei varmaan olekaan niin väliä, mutta esim. rata-ajossa hyvinkin tärkeää.(Hermanni Hiiri @ Syys. 10 2005,15:18) kirjoitti
Kawasaki ZXR400 -> Honda SP-1 -> Yamaha R6R -> Yamaha FZS600 Fazer -> Fazer myyty 25.9.2012
Ei tartte. Kaikki rengasliikkeet tekee sen vaan rahan takia...![]()
<p>2002-2014</p>
Yhdyn Hermanniin
Ainakin osittain, toisessa pyörässäni, möhköenduro gessulissa en ole vaivautunut takarengasta painottamaan kuin kerran. Silloinkin löysin sieltä (viisitoista vuotta vanhasta pyörästä) tahtaan alkperäisen panon, eli sitä ei vissiin ole ikinä painotettu. Metzin kumit on ihan hyvin toiminu siinä takana ilman painostusta kun vain asentaessa katsoo kevyimmän kohdan oikein. Etusen olen kyllä tasapinottanut.
Mutta sitten toisaalta katufillareissani olen kyllä painottanut myös takasen.
1290SAR, 950SE, 701LR Aurora, R75/5 Toaster
Kyllähän ne kannattais tasapainottaa mut itte en ole viittinyt vaivautua..Laakerit voi loppua ennen aikojaan epätasapainoisen renkaan takia mut kestipä meilläkin takapään laakerit n.124tkm ennenkuin meni vaihtoon.Ja nekin taisi loppua jo luonnostaan kun pyörälläkin on ikää jo 15v.Etupäässä ei ole ollut vieläkään mitään ongelmia.Enkä tasapainota jatkossakaan,jos ei tule ylimääräisiä vapinoita.
NYT alkaa kiinnostamaan tämä aihe. Miksi kummassa ihmiset tasapainottaa kotiloiden pyöriä jos ei asia muka vaikuta pyörässäkään?![]()
staattinen tasapainotus riittää, tanko laakereista läpi ja sopivaan pukkiin rengas. Painava kohta kääntyy aina alaspäin. Jos rengas ei halua pyöriä, niin se on ok. Jos taas aina sama kohta kampeaa alaspäin, niin vastakkaiselle puolelle kannattaa lisätä painoa.
JT
we cannot tolerate zero tolerance!
BMW R1200GS & Speed triple 1050
Tottakai pitää. Jos et tasapainoita ja on on epätasapainossa niin kuluu epätasaisesti ja varsinkin eturengas saattaa pompottaa.
Oli tossa harrastekotilossa noin viis vuotta sitten viimeksi ajetut renkaat alla, eiköhän 80-lukulaiset alan harrastajat muista trx-kumit(Simbad @ Syys. 10 2005,22:12) kirjoitti
Ei passanu paljoa yli 120km/h ajaa kun täristi niin perkeleesti
noh, tuli sitten ajeltua lähinnä pensansäästönopeuksia. Varmasti tasapainotuksen tarpeellisuus riippuu kumeista/vanteista ja alkaako täristää, jos alkaa täristellä, noh normaalimatkanopeuksissa niin tasapainottaa tottakai, vaikka pyöräilyyn tärinät kuuluukin mutta kyllä se vähäkin mukavuus siinä kärsii
![]()
Maybe it was just a dream
Sometimes things ain´t what they seem
Better not fool with things you don´t understand
Kyllä ne kannattaa tasapainottaa. Edellisessä Kawasiassa ei tasapainotusta ollut tehty uutena, tai ainakaan vanteissa ei ollut painoja, eikä tuo sinällään ajamiseen vaikuttanut mitenkään, mutta kuminvaihdon yhteydessä tasapainotus tehtiin ja kyllä siinä ajettavuus parani selvästi sen jälkeen.
Kyllä itse tasapainotan aina kun on aikaa, muta olen ajanut esim. useat aika-ajot ilman takarenkaan tasapainotusta. Jotkut eivät tasapainota sitä radalla lainkaan. Pitkällä matkalla huonosti tasapainossa oleva rengas toki kuormittaa takaiskaria, ja vaimennukset kärsivät.
Etunen kannattaa aina tasapainottaa.
Tasapainotusta ei tarvitse kuitenkaan tehdä viiden gramman tarkkuudella. Olen itse painottanut etusen joskus pitämällä etusta akselin varassa käsissä, kun painotuspukki unohtui kotiin.
- JAM Racing Team -
jos takis pahasti epätasapainossa,etupää voi alkaa pompottaa jossain vauhdissa...siis ylös/alas liikettä,ei vatkausta...2 tapausta tänä kesänä sattui kohdalle...ja irtorengas työ ovat mielestäni edulliset.
Kyllä sekin tuurilla seilasi...huonolla sellaisella *(kyosho1 @ Syys. 10 2005,18:09) kirjoitti
![]()
Moto Guzzi Norge
"Huomenna on uusi pitkä päivä. Aivan jokaisen oma alusta loppuun."
-Tove Jansson
Eipä ole matkaendurossa ollut tarvetta tasapainotella renkaita. Metzelerin kumeissa on vielä täplällä näytetty se venttiilin paikka ja hyvin menee tasapainoon. Vertailu au**n ja mopon renkaiden kesken ei ole kovinkaan antoisaa koska on kuin yöstä ja päivästä puhuisi. Au**n renkaat tehdään hieman eri tavalla kuin nuo kaksipyörästen kummit.
Tuota... tuota... koskeeko tuo tasapainoitus myös normaaleja vanhanajan pinnavanteita nykyään?
Silloin kun -70 luvulla aloittelin mp-uran, niin ikuna ei renkaita tasapainoitettu vaikka nopeudet oli kuitenkin jo samoja mitä tämän päivän pyörissäkin.
Honda CBR1100XX
No ainakin Bonnevillen pinnaetupyörä oli pakko tasapainottaa, kun ei meinannut satasen vauhdissa enää pysyä puikoissa(CebariTonni @ Syys. 11 2005,16:37) kirjoitti
![]()
Speed Triple -12, Daytona i955 -02, Bonneville V140T -78, Aprilia Pegaso -01.
Kyllä minä ainakin painotin muutamankin, painot oli sellaisia pinnan ympärille puristettavia ja metodina täällä jo mainittu "tappi läpi akselinreiästä ja puntti ylimpään kohtaan". Toimi hyvin.(CebariTonni @ Syys. 11 2005,15:37) kirjoitti
Ite oon aina renkaat ostanu sieltä, missä renkaanvaihto ja tasapainotus irtovanteelle on kuulunut renkaan hintaan...
Muttapa, ihan ammatikseen rr-varikoilla työskenteleviltä oon kuullu, että ei mopon rinkulat ois niin "pieniä", että tasapainotuksella ei juuri mitään merkitystä olisi. Ei kuulemma ratavehkeissä ikinä ollut alla tasapainotettuja vanteita, ja nopeudet on kuitenkin toista maata kuin siviililiikenteessä...
Epäonnistumisen vaara on melko suuri, kun taitamaton opettaa kokematonta tekemään tarpeetonta...
Liikkeessä oon renkaat vaihdattanu ja aina on tasapainotettu. Tosin viime takakumin aikana lähti vanteesta irti aika iso tasapainotarra, enkä mä kyllä huomannu mitään vaikutustaEturenkaassa varmaan vaikuttaa enemmän
![]()
Suomessa sokeat tekevät pärekoreja, Italiassa moottoripyöriä.
"Ei sun kannata
ei kai kannata
pitää päällä vilkkua
jos oot jo ojassa"
Auton ohjausgeometria on aivan erilainen kuin motskarissa ja pienikin epätasapaino saattaa ravistaa pahasti. Riippuu toki autosta. Joskus opiskeluaikoina testattiin tasapainotuksen vaikutusta ja minun silloisen Escort 1100 -72 etupäätä ei saanut ravistamaan, vaikka laitettiin 50g painoja väärälle puolelle tarkoituksella.
Moottoripyörä ei ole kovin kriittinen tasapainotuksesta. Hyvä tapa on toki tasapainottaa, mutta ei siitä mitään katastrofia todellakaan tule, vaikka jäisi painottamattakin. Ei se mihinkään iskareihin vaikuta, jos puörä ei pompi irti tiestä.
Triumph Bonneville Bobber Black -18
KTM 690 Enduro R -15
Vespa GTS 300 SuperSport -21