Ostin uuden (käytetyn) pyörän ja ei tahdo mopossa riittää virta. Pari kertaa joutunut ottaan autosta käynnistysvirtaa ja akun latauskaan ei tunnu auttavan. Eilen pyörä ei taaskaan käynnistynyt joten laitailin akkua muutaman tunnin jotta sain sen käyntiin. Kävin ajamassa n. 150 kilsaa ja tänään pyörä ei taas lähde käyntiin. Myyjä kertoi vaihtaneensa pyörään akun vuosi sitten ja pyörä oli ollut ajamatta n. 2kk plus kesällä + talven seisonta päälle. Eli onko normaalia vaihtaa akkua näin tiuhaan? Pyörällä on ajettu 14 tkm ja nyt pitäis uusia akku jo kolmannen kerran. Pyörässä on kyllä hälytin joka varmaan syö sitä virtaa. Edellisellä pyörällä ajoin samalla akulla pari vuotta...
Voiko liika seisominen (siis pyörän) kuluttaa akun käyttökelvottomaksi?
Jos on ns. huoltovapaa akku, niin saattaa kyykähtää parissa kk:ssa helposti jos on jokin virtaa kuluttava laite kiinni, esim häly.
Ja se noitten huoltovapaiden huono puoli on, että jos pääsee kerran tyhjäksi, niin oikein ei sen jälkeen pidä varausta kunnolla vaikka latailisikin.
Sun tapauksessa saattapi tuo huomattavan pitkä seisotus tuhota myös tavallisenkin akun.
Huoltovapaa = Sinetöty, ei korkkeja. Normaalissa akussa korkit.
Jos laitat akkujohtoja kiinni pyörään ja tulee kipinöintiä, saattapi sulla olla sähkövuoto jossain ts. kulutusta.
Tähän monet kirjoittaa pyörähistoriaansa.
Niin mäkin. ...Ne on kaikki olleet nopeita ;D
Speed kills..........but only the dumb and the inexperienced!
Joo akku on huoltovapaa. Kuten edellisessäkin kawassa. No, jospa se hälytin ja pitkä seisonta on sitte tehnyt tehtävänsä. Huomenna ostoksille...![]()
Jos se hälytin on päällä seisonnan aikana niin kannattanee huolehtia riittävän usein akun latauksesta. Tai laittaa siihen joku fiksu laturi kylkeen koko ajaksi. Akut kestää pidempään jos niissä pitää varauksen kunnossa koko ajan.
TL1000R
Onnetonta on akkuhommat. Viimevuotinen mopo, lämpimässä talven säilytetty ja akku pari kertaa talven aikana ladattu. Nyt tahtoo silti olla tyhjä heti, jos seisoo vähänkään kylmemmässä ulkona vuorokauden! Hienoa työnnellä mopoa käyntiin.
Soitin paikalliseen Yamahahuoltoon ja odottelen viestiä, meneekö takuuseen vai ei. Jos ei, niin tulette näkemään ennenkuulumattoman mahtavaa sadattelua ihan nimeltä mainitun liikkeen osalta.![]()
* Arctic Ranger *
Johan nyt on kummaa? Mulla ei oo ikuna mitään ongelmaa akun kans ollu. Hyytelöakku ja ekan talven oli pakkasessa paikallaan, hyvin pelitti keväällä... Nyt sit 2 viime talvee ottanu kämppään sisälle ja kertaalleen ladannu tossa tammikuussa. Niin huoleton kun vaan voi...![]()
It´s better to die on your feet than live on your knees...
Mitäs luulette lähteekö käyntiin kun pitäisi mennä hakemaan pyörää talvisäilöstä. Akku ollut kiinni koko talven, ei ole ladattu eikä käynnistetty kertaakaan. ollut lämpimässä. mites voiko kaasarit tukkeutua helposti.
Ajattelin vaan, että meenkö hakemaan ajokamat päällä vai kärryllä sen pois. ei meinaan ole ihan naapurissa
Minulla viimevuotinen mopo ja akkua en ottanut talveksi pois, enkä ladannut sitä. Konetta käytin kerran kuukaudessa noin 5 min (plus kerran takarengas pyöri vahingossa betonilattian päällä useita kierroksia, jättäen sellaista mustaa viivaa, tiedättehän?). Eikä ainakaan vielä ole akku ilmoittanut mitään ongelmia toimivuudesta. Tietenkin se maaliskuussa ja nyt kun otin käyttöön ensi kerran niin vähän huonommin starttasi. Kuitenkin ajolenkin (300 km) jälkeen on kuin uusi.
EDIT: Niin ja mopo akkuineen oli sisällä lämpimässä tallissa.
De gustibus non est disputandum.
Omassa cebarissa oli orggis akku ekan talven navat kiinni, säilytys lämpimässä ja silloin tällöin talven mittaan käyntiin. Keväällä ajokauden alkaessa rupes akusta potku olemaan lopussa eikä bilteman mp-laturi tuntunut auttavan. Ja kun ajoon oli päästävä niin viimeisen silauksen akulle teki lataus auton akkulaturilla, akku lämpeni kiitettävästi ja muoto ei ollut enää mallia kuutio.
Tän jälkeen ostetulla Vartan hapotettavalla mutta korkittomalla akulla alkoi jo neljäs kausi ja hyvin pelittää. Navat tosin on ollut talvet irti mutta ladannut en oo edelleenkään talvisin.
Kaverilla kuussatasessa fazerissa (-02) eka orggis akku meni vuoden jälkeen vaihtoon takuuseen, tilalle samanlainen. Seuraavan keväänä jälleen sama tilanne eli akku kaput. Nyt on kolmas akku menossa ja toistaiseks on ainakin toiminut. Merkki toisin on eri kuin kahdessa ekassa. Ja säilytys on ollut lämpimässä, navat irti ja pari kertaa talvessa ladattu.
XX -06 (2012 - 2014)
Yamaha R1 -08 kilvetön (2010 - 2012)
GSX-R 1000 k8 (2010)
XX -08 (2008-2010)
XX -05 (2005-2008)
CBR 600 F4 -00 (2001-2005)
Ei varmaan kannata ihan potta päässä mennä kokeilemaan. Saattaapi joutua lähtemään sitä kärryä hakemaan(Hasi @ Huhti. 13 2005,20:08) kirjoitti
Ei tietenkään ihan satavarma voi olla, mutta jos ei ole ladattu kertaakaan koko talvena, niin aika varmaa.
TRE 1130K
Ei varmaan ole mikään uutinen, että akkua kannattaa latailla talven aikana. Kylmässä itsepurkautuminen on hitaampaa kuin lämpöisessä sisätilassa, jopa olematonta pakkasella. Näinollen akku kannattaa ottaa aina irti ja mukaan, jos pyörä vaikka kaukana säilössä.![]()
Moottoripyöräily on edullinen ja antoisa harrastus.
Sama vika, sama hoito.(rico @ Huhti. 13 2005,19:24) kirjoitti
Käytin jo akkua liikkeessa "elvytyksessä" ilman tulosta. Purkaa itekseen jo muutamassa tunnissa alle 12v jännitteen.
Ja takuuseen ei kuulemma mee, akun takuu 6kk.
No nyt on uus akku tilattu jo viikko sitten.. yhä odotellaan.
"Netto" hintaan sentään lupasivat uuden...
Miulla on 2000 rekisteröity pyörä. Akku käsittääkseni alkuperäinen. Ekan talven pyörä oli lämpimässä. Eka omistaja oli vaihtanut heti syksyllä uuteen(=pyörä siis liikkeessä myytävänä). Sen jälkeen pyörä on viettänyt talvet lämmittämättömässä tallissa. Ja keväällä päivän, pari laturi kiinni. Saa nähdä miten tämä keväänä käy.
Saksatuonti-Reiskassani oli yhä alkup. Yuasan akku paikoillaan ja kun ikään nyt kuitenkin oli jo kertynyt "hieman" -92 malliseen pyörään niin ajattelinpa laittaa LAATUA tilalle => tuli Varta. Oli oikein lasikuituun imeytetty hapot ja muutenkin tärinäkestoa ja viimeistä huutoa. Tuo kausi meni ihan OK, mutta talviseisokkia se ei sitten kestänytkään "lataa kuin muistat" -tyylillä => keväällä uusi. Ja kun ikää akulla oli alle 1V, meni takuuseen (Vartalla takuu = 1v). No tuo oli samanlainen ja sepäs sitten sippasikin jo kesken kauden, jo parin kk jälkeen. Että tällästä "laatua"
Siinä sittenkotilolla kurvasin työmatkallani lähimpään mp-liiikkeeseen ja halvinta akkua tilalle mitä hyllystä löyty. Liike oli Storm Hki Konala ja akku Globen perinteinen litkumalli, korkiton ja siten huoltovapaa kuitenkin. Tuon kanssa loppukausi meni ihan puikkoihin ja talviseisokki hoidettiin Ctek:iin kytkettynä läpi talven. Koko talvena ei mopoa pyöritelty kertaakaan ja keväällä oman akun lataus riitti loistavasti pyörittelemään kaasarit täyteen ja vielä moponkin käyntiinkin
Niin juu. Varta seisoi mopossa paikoillaan, akkukengät irti lämpimässä tallissa ja Globe viimetalven samassa tallissa, akkukengät kiinni. Pyörässä on vanha Defan automallinen häläri => lepovirtaa n. 20mAPaljonhan tuo lepovirta toki on mopon pienelle akulle, mutta olipahan Ctekillä samalla pieni keinokurma avittamassa akun syklistä ylläpitoa
Muutenkin Ctekin piuhan sai näpsäkästi akkuun kiinteästi kiinni ja liittimen poskipalan alle piiloon => helppo kytkeä mopo lataukseen kesken kaudenkin jos pidempää seisokkia on tiedossa
![]()
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08
Yksi vikamahdollisuus on, että pyörän laturi on rikki.(w-mies @ Huhti. 13 2005,18:20) kirjoitti
'pääasiassa ei huvita yhtään mikään, mutta v***ttaa kaikki'
Viime yön akku latauksessa eikä pyörä siltikään startannu aamulla, nakuttaa vaan siihen malliin että virta lopussa. Eli luulen että akku on mennyttä kalua. Eikun akkukauppaan---------->
Jep ei sitä mopon akkua muu syökkään kuin seisottaminen.
Ja siinä "käyttämättömyyden" kestossa on h-tin moisia eroja. Itella parhaat MP:n akut kestäneet 6-7v, molemmat Yasan perinteisiä ja talvisäilytystyyli on ollut kaapelit kiinni kylmässä tallissa.
Kavereilla huonoimmat kokemukset on yllätys yllätys Bilteman perinteisistä ja Vartan huoltovapaista akuista, ne on sipanneet monesti jo ekan talven jälkeen.
Nyt on omassa 15v vanhassa pyörässa joka on ollut mulla uudesta, viime syksynä hankittu Vartan perinteinen kiinni ja saa nähdä vieläkö toimii (en oo vielä sitä starttaillu). Akku on siis vasta 3. tässä pelissä!
Olisin ostanut taas Yasan vaikka se on kallein mutta kun sitä ei ollut hyllyssä ja reissuun piti lähteä...
Hessu; Suzuki DL1000 + Sherco SE250 Factory + Husqvarna TE250
Tarkasta pyörän latauksen toiminta.(w-mies @ Huhti. 13 2005,18:20) kirjoitti
Kaikki on mahdollista, paitsi pyörö-ovesta hiihtäminen
Niin ja yli- ja alilataus.(Hsippe @ Huhti. 14 2005,11:09) kirjoitti
Kaikki on mahdollista, paitsi pyörö-ovesta hiihtäminen
Mun kwaakun akku teki ihan samat. Talven aikana oli pari kertaa ollut latauksessa (akku muuten huoltovapaa Yuasa, en tiedä kuinka vanha. Tuli pyörän mukana) ja nyt keväällä siitä ei ole yhtään mihinkään.(w-mies @ Huhti. 14 2005,09:56) kirjoitti
Kylmän yön jälkeen aamulla ei edes starttia pyöritä. Latausyritykset johtavat siihen, että jännite alkaa putoamaan kuin lehmän häntä heti kun tuon ottaa irti laturista. Useamman päivän on tuo vielä saanut yrittää elpyä ctek:n kanssa. No go.
Shopista hain tänään uuden.![]()
Mulla on vastaavanlainen ongelma. Mopo ei siis käynnisty kylmänä startista. Eilen laitoin työntämällä käyntiin, ~50 km lenkki ja tänä aamuna sama juttu eli työntämällä käyntiin.Lämpimänä ei mitään ongelmaa. Akku on alle vuoden vanha... Oliskohan akku sitten kuitenkin lopussa vai mikä?
On jo kolme vuotta vanha akku eikä kertaakaan ladattu. navat on ollu irti talvisin... Ja joka kevät ekalla käyntiin... En tiedä onko ollut hyvä tuuri mutta vannoutunut hyytelöakun käyttäjä musta on tullut...![]()
Yamaha FZ6-S -06
Kawasaki ZX-10R -06
Yamaha YZF 1000 R Thunderace -00
Suzuki GSF 600S Bandit -01
Suzuki GR650 -89
Akun elvytyksestä sen verran, että se vie sulfatoituneella akulla monta päivää älykkäältäkin laturilta, ennen kuin on taas teräkunnossa. Älkää turhaan heittäkö akkujanne menemään.
Sulfatoinnin poisto tapahtuu lyijyakuille ns. aaltolatauksella jossa akkua ladataan ja puretaan vuorotellen kymmeniä kertoja parin päivän ajan. Tällöin akun lyijykennon pintaan reagoitunut sulfatoituminen perforoituu ja katoaa pois lataus/purkausreaktion tieltä ja reaktiopinta-ala kasvaa.
Ns. huoltovapaankin normaalin nesteakun voi uudestaan nestetankata, mikäli kannen saa varovaisesti avattua. Uudelleen latauksessa varsinkin ns. "tyhmällä" auton laturilla ladatessa (älä lataa sellaisella lainkaan!) eli ylivirralla (yli 1A) käy niin, että plusnavan puoleisin kenno haihduttaa nesteensä pois, jolloin sen kennolevyjen reaktiopinta-ala ratkaisevasti pienenee tai poistuu kokonaan. Siitä selvitään avaamalla ja täyttämällä kenno uudestaan täyteen tislatulla akkuvedellä.
Kun sulfatoituminen on poistettu ja nestepinnat käyty läpi, alkaa uudehko akku toimia uudestaan kunnolla.
Moottoripyörän akku ladataan MAXIMISSAAN. 1/10 akun kapasiteetista olevalla virralla, jotta plusnapaa lähinnä oleva kenno ei hukkaa nestettä tai hyytelöä.
Älykäs AUTO/MP-laturi kuten CTEK3600 ja muut vastaavat osaavat poistaa sulfatoitumisen ja ladata akun täyteen huonostakin lähtökunnosta. Sellaisen saa shopistakin hintaan 69,- (ovh.88,-)
Oman Ducatin hyytelöakun lataamiseen sulfatoituneesta täyteen CTEK3600:lla kesti 3vrk. Ei siis kannata odottaa akun elpyvän tunnissa parissa. Latausvirta näytti olleen n.600mA.
Toivottavasti tästä olisi apua akkujen huollossa.
t. Spagu
Moottoripyöräily nuorentaa ja parantaa suorituskykyä. Tämä on japanialaisten tiedemiesten tutkima tosiassia. Otas siis ilo irti kurvailusta.
Eilen oli aikomus lähteä ajelulle, mutta pyörä ei startannut. Olin ajanut edellisenä viikonloppuna pikkulenkin ja sen jälkeen pyörä oli seissyt ulkona kuusi päivää. Latasin akkua pari tuntia, jonka jälkeen pyörä lähti käyntiin. Tänä aamuna lähti hyvin käyntiin. Ei mitään ongelmaa.
Purkaantuukohan akku pitemmän ajan kuluessa noin paljon? Ei kai vielä viikossa pitäisi tapahtua mitään. Pyörän lataus toimii. Sen mittasin. Täytyy vähän seurailla miten akku voi.
- Engine MC -