Nitrous kirjoittaa hyvin + tietävästi.
Nelisen vuotta sitten nimim. B12 kirjoitti näin tuosta JASO:sta, ja olisin valmis uskomaan tämän:
"JASO MA tarkoittaa märkäkytkimen kitkavaatimusta ja vaahtoamattomuutta vaihteistokäytössä. Samaa tarkoittaa mm. raskaan kaluston Caterpillar TO-2 ja Allison C4, jotka Delvac MX täyttää. Moottoripyörän vaihteisto lasketaan kevyesti kuormitettuihin vaihteistoihin. Momentit ja pintapaineet ovat hyvin pieniä."
Jos jollakin on tuoreempaa/parempaa tietoa, niin avautukoon.
Nimim. tyytyväinen Vaccilainen jo lähes 80.000km
Triumph Tiger 900 -96, 39tkm (430, DB) R.I.P. Sprint 900 -93, 96 tkm.
Vanhan motoristin hengissäsäilymiskikka: vanhemmiten ei tule yhtään sen viisaammaksi, mutta varovaisuus lisääntyy.
Tuote
59-1305
Nimike
Delvac Super 1400 15W-40/20L
Hinta
72.90 €
Motonetissäki noussu 13 euroa.
ZZR1100:lla mennään
9 x ss1000, 1600k, BB2500K ja SS2000K
08 600RR, hienosti toimii delvac mx 10-40. Vaihteisto ja kytkin pelaa kun unelma![]()
'96 Laverda Custom 125 -> '94 CB500 -> '97 CBR 600F -> '06 ZX-6R -> '05 ZX-10R -> '03 RSV-R 1000 -> '08 CBR 600RR
Kuinkahan helvetin paksua rautalankaa tässä tarvitsee? JASO DH-1 eikä JASO DH-2 eikä millään muillakaan dieselmoottoreiden öljyluokilla ole mitään tekemistä bensakoneiden tahi märkäkytkin tai vaihteistoluokitusten kanssa. Tuon virallisen selvyyden saat selville ihan googlettamalla ja lukemalla standardista, että mitä luokitus pitää sisällään.
Superbike #7
Kylläpä on paljon keskustelua yhdestä öljymerkistä
Jaksoin lukea ehkä toistakymmentä sivua, joten pahoittelut, jos näitä on jo puitu. Ketjun alku tuntui käsittelevän edullista Delvacia ja kalliita moottoripyöräöljyjä ja noiden standardien merkityksiä (onko parempi olla juuri manuskassa olevat, vai aakkosissa mahdollisimman myöhäinen kirjain -> parempi). Minulle jäi epäselväksi, mitä ne kalliit moottoripyöräöljyt ovat.
Selailin motonetin öljyjä ja siellä mp-osiosta löytyi oman Diversionin huoltomanuaalissa määritelty API SE, SF tai SG:n täyttävä MP-Motox 10W-40 öljy, joka on sijoitettu moottoripyöräosastolle. Onko tämä kallis mp-öljy? 5l putelin litrahinta on halvempi, kuin delvacissa, joten hiukan ihmetyttää tuo hintavertailu. Onhan tuolla myös noita sikahintaisia täyssynteettisiä, mutta miksi ne pitää ottaa vertailukohteeksi, kun halvemmallakin saa mp-käyttöön tarkoitettua öljyä?
Lisäksi minua ihmetytti se, että delvac-miehet (ja naiset) ostavat noita 20l tynnyreitä. Omassa huoltomanuaalissa on sanottu öljynvaihtoon kuluvan 2,5l öljyä ja vaihtoväli on kerran vuodessa. Tuollainen kestäisi siis 8 vuotta. Luulisi tulevan jo jonkinlaisia säilyvyysongelmia eteen. Vai onko täällä sitten kirjoittajilla niin paljon noita koneita, että 20l kuluu yhdessä kesässä?
Minä en noista öljyistä tiedä ja vasta ensimmäisen kerran olen menossa huomenna ostamaan öljyä moottoripyörään. Huoltomanuaalissa sanotaan tosiaan vain tuo API SE, SF tai SG ja mainitaan SAE-arvot 10W-30 15 asteeseen asti ja 20W-40 yli 5 asteessa. Näiden perusteella ajattelin ostaa Motonetistä tuota mainitsemaani MP-Motox 10W-40, joka tuntuu hyvältä kompromissilta koko kesän kattavaan ajeluun ja täyttää API SF/SG standardin. Tuntuisi, ettei tuolla voi kovin pahasti mennä metsään, kun tuo tuntuu vielä olevan moottoripyörille suunniteltu. Putelin koko on 5l, joten saa kätevästi vaihdettua nyt keväälle ja sitten syksyllä ennen seisontaa.
Delvac-keskustelu pistää kyllä miettimään. Niin paljon sitä täällä kehutaan, että ostaisin varmaan sitä, jos nuo standardit olisivat samat kuin omassa huoltomanuaalissani. Ymmärrän kyllä, että oman pyöräni valmistusvuonna ei noita uudempia standardeja edes ollut, mutta silti mutuilen vähän Pechan vetämällä linjalla. Parempi pistää sitä, mitä suositellaan. Ja tuntuu vain oudolta, että raskaalle diesel-kalustolle suunniteltu öljy olisi niin ylivertaista mp-käytössä. Voihan se olla. Tuntuu vain oudolta![]()
Viimeksi muokannut: Ankka; 10.04.2012 klo 01:59.
<p>Honda VFR 800 -99</p>
Oletko ihan tosissasi, että pyörässäsi vaihdetaan ölpät kerran vuodessa vaikka kilsoja tulisi siinä ajassa 100tkm?
Omassa kikottimessa öljyn vaihtoväli on manuskan mukaan 6tkm ja täyttömäärä 3,5 litraa. 20 litran pönttö riittää siis n. yhden kesän ajeluihin jos kurvailet vaikkapa ~30tkm![]()
Pyörätön motoristi...
Exät: KTM 690 SMC, kilvetön Yamaha YZF-R6R, BMW S1000 RR, Suzuki GSX1300R Hayabusa, Yamaha YZF 600R Thundercat
Mulla menee Diversionissa käytännössä 3 litraa tuon vaihtovälin puitteissa, mikä siis on 6000 km. Yleensä Öljyjä vaihtaessa menee enempi mitä toi manuaali sanoo, ehkä siksi että mieluummin täytän öljysilmän yläasentoon, kun kone syö kuitenkin öljyä sen 3-4 desiä vaihtovälin aikana. Itte tykkään ennenkaikkea siitä, että on riittävän iso pönttö ja ei tarvitse pelata putelien kanssa. Ja niin, Motox-ketuöljyä ostin viimekesänä, ja en voi suositella (vertailukohtana crc:n kutjuspary).![]()
Se mikä tekee Delvacista ja muista "raskaan kaluston" öljyistä poikkeavia muihin öljyihin verrattuna on niiden sisältämät korkeat sinkki- ja fosforipitoisuudet, nämä lisäävät voitelun kuormituksenkestoa (vaikka öljykalvo pettäisikin jää osien pintaan näitä aineita voitelemaan).
Huono puoli näissä aineissa on se, että katalysaattorit eivät näistä tykkää ja siksi öljyjä ei ole suositeltu henkilöautoissa käytettäväksi ja siksi eivät öljyt myöskään tule saamaan "modernia" API-standardi merkintää.
Dirty Nasty Furriner
1) Myös raskaassa kalustossa on käytössä katalysaattoreita nykyisin ja uusimmat öljyvaatimukset liittyvät/tulevat liittymään kattien toimintakykyisenä pysymiseen ja öljyn vähäpäästöisyyteen. Ymmärrettävistä syistä diesel koneissa tosin ei 3-toimikatteja esiinny.
2) Mikä on modernin API-standardin merkintä? API CI-4? SL/SJ/SM? Ja mikä näistä merkinnöistä puuttuu Delvacista ja miksi? Helpotan tehtävää sen verran, että saat vapaasti valita öljyn Delvac tuoteperheestä.
Superbike #7
No se tietysti selittää, jos ajaa noin paljon. Itsellä varmaan riittää tuo 6tkm koko kesäksi. Luin tuossa yön aikana vähän lisää ja kummastelen yhä ainakin seuraavia asioita:
1)
Delvacista annetaan positiivisia kokemuksia sen perusteella, että vaihteet menevät päälle ja ylipäänsä löytyvät. Onko muunlainen käytös yleistäkin? Itse ainakin olisin huolissani, mikäli en vaihteita löytäisi, tai ne eivät menisi päälle. Kovasti toivoisin kuulevani, mitä öljyä siellä aiemmin on ollut, jos vaihteet eivät toimi (ja vaihtoväli samalla, kiitos).
2)
Delvac pistetään koneeseen ja raportoidaan, että on ajettu 100km ja kone ei ole vieläkään levinnyt -> huippuöljy. Eiköhän nuo kaikki nykyöljyt voitele sen verran, että laite toimii. Voiko tuosta oikeesti sanoa vielä mitään öljyn hyvyydestä toisiin nähden. Aiemmin oli myös viesti, jossa kerrottiin, että kone lähti pakkasessa käyntiin, joten öljy toimii sielläkin. Tässä perusteluna oli ilmeisesti se, että kone lähti ylipäänsä käyntiin.
3)
Kohdan 2 jälkeen delvacia suositellaankin kaikille. Jos joku kysyy, mitä delvacia pitäisi laittaa omaan pyöräänsä, vastataan aina samaa. Ehkäpä vastaajat tuntevat jokaisen pyörän ja tietävät, mitä sinne kannattaa kaataa, mutta ei nuo vastaukset ainakaan minua ole vakuuttaneet. Jos delvac täyttää oman pyörän tarpeet, täyttääkö se välttämättä kaikkien muidenkin tarpeet?
Summa summarum. En väitä, ettei öljy voisi olla hyvää, kun sitä oikeeseen koneeseen laittaa. Minusta tämä Delvac-innostus vaan on mennyt täysin fanaattiseksi ja sokeaksi. Annetaan se kuva, että se on paras öljy markkinoilla ja sopii kaikenlaisiin olosuhteisiin ja mp:iin loistavasti. Lähes kaikki perustuu puhtaasti fiilistuntumaan, jonka väitän ainakin osaksi johtuvan etukäteishypetyksestä.
Vielä yksi kysymys. Kun (jos?) API-luokat kerta parantuvat, mitä kauemmas mennään aakkosissa, mikä siellä tarkalleen parantuu? Jos ajatellaan vaihtoväliksi huoltomanuaalin suostuttelemaa n. 6000 km:iä. Mikä siis tekee API-S öljystä parempaa, kuin API-G:stä, jos G:tä on suositeltu huoltomanuaalissa?
Viimeksi muokannut: Ankka; 10.04.2012 klo 11:51.
<p>Honda VFR 800 -99</p>
http://www.teboil.fi/Publication.asp...5650;5652;5653
Vaikkapa tuolta löytyvät API-luokitusten sisältö lyhyesti ja ymmärrettävässä muodossa. Google auttanee mikäli tarkempaa tietoa vaatimuksista haluaa kaivaa.
Superbike #7
Ja Tämä On Teboilin vastaava tuote.Maksaa vain reilun 20€ vähemmän, kuin iso DSiis 20 litran tonkka.Huoltamolla litran pullossa yli kympin litra.
Katana-85 ,Blade-96, R1-2001,R1-2005,10r-06, Ratalelu zx-6r,GSXR 1000 K4 ratalaite , Triumph T595 ,Superbike zx10r -04,Triumph Daytona 675, Kawasaki zx6r 2011 kilpuri
Eli Delvac ei täytä minkään bensiinikäyttöisen moottoripyörän huoltomanuaalin suosittelemaa öljynsuositusta? Näin tuon linkin mukaan, koska delvacissa on vain noita diesel-luokituksia.
Linkin mukaan en myöskään näe mitään syytä, miksei vaikkapa SJ:tä voisi käyttää SG-suosituksen omaavaan moottoripyörään. Tosin välttämättähän tuosta ei hyötyäkään ole. Millaisia eroja esim. polttoainekulutuksessa olette sitten havainneet noiden API-luokkien välillä? Onko se havaittava myös vanhemmissa koneissa?
Halvin SJ-luokituksen omaava öljy Motonetissä on 4l pönikkä Motul 5000. Vajaa 8,5e/l kustantaa, joten ei nyt kovin paljon kalliimpaa, kuin tuo aiemmin mainitsemani Motux (SG), joka oli 6e/l tuntumassa. 4l koko tosin on ainakin itselleni paljon huonompi, kuin motuxin 5l puteli. Esteripohjaisissa mennäänkin sitten jo 14,5-17,5e/l hinnoissa eli yli tuplasti SG-vaatimustason osasynteettiseen öljyyn. Väärässä paikassa ei tietysti parane säästää, mutta tuntuisi, ettei sitä kaikkein parastakaan tarvitsisi tuolla maantieajossa.
Viimeksi muokannut: Ankka; 10.04.2012 klo 13:01.
<p>Honda VFR 800 -99</p>
Delvac MX:llä on kyllä API SJ/SL-luokitus, tuolla XHP LE-öljyllä taas ei ole bensaluokituksia.
API-luokitukset ovat taaksepäin yhteensopivia, joten SJ täyttää kaikki vaatimukset mitä esim. SG. Lähtökohtaisesti paremman luokituksen öljy toimii paremmin ja pidempään ääritilanteissa, eli korkeamman luokituksen öljyllä saa pikkaisen lisäsuojaa. Toinen merkittävä juttu on se, että nuo uudemmat öljyt eivät enää muodosta koneeseen sitä mustaa lietettä, jota vanhoista öljyistä jäi ja jonka puhdistaminen koneesta pois on pirullisen työn takana. Kulutuseroja noilla ei juurikaan saa aikaiseksi paitsi labrassa ajetuissa testeissä. Normaalissa käytössä on niin paljon muita muuttujia, että kulutuserot katoavat kaikkien muiden muuttujien aiheuttamiin tekijöihin.
Superbike #7
Montako eri soveltuvaa Delvaccia on ? 10?
Onko jokaiseen eri pyörämalliin eri suositukset? Ei ole. Ne ovat pääsääntöisesti samat ja Suomessa olemme vielä erityisasemassa siinä, että täällä ei ole jatkuvasti +40 lämmintä, vaan suositukset riittävät vähintäänkin normaaliin käyttöön kesälläkin. Jopa Wankel-moottoreissa on samat suositukset kuin normaaleissa eli mikä on se olennainen ero mitä tarkoitat?
Jähmepiste -27 eli oletettavasti toimii pakkasella. Mikä oli pointtisi?
Perustuu myöskin Mobilin edustajan palautteeseen, joka löytyy tästä ketjusta. Pitäisikö Tekniikan Maailman tehdä joku testi Delvacista ja ketä se palvelisi? Mitä sellaisia voitelukohteita on moottoripyörän moottorissa, jotka vaativat jotain tuntematonta, fysiikan lait raiskaavaa ominaisuutta öljyltä?
Osittain ihmettelyä herätti nuo suositukset sen takia, että Motonet ei ollut listannut lainkaan noita API bensaluokkia. Kun kerta SJ putelista löytyy, niin varmaan ihan hyvin soveltuu pyöriinkin. Jos kaikilla moottoripyörillä on SJ-suositus, sittenhän kaikki on kunnossa. Omassani on SG, mutta kuten tuossa aiemmin jo selvennettiinkin SJ sopii siihenkin hyvin. Muista pyöristä en tiedä, mitä niihin suositellaan. Viskositeettiluokka tuossa mx 15W:ssä ei oman pyörän suosituksiin sovi, vaan alle 5 lämpöasteeseen on suositeltu 10W:tä. Liekkö tuo sitten haittaa.
Kertooko se API-luokka sitten kaiken? Delvacin tuoteselostuksessa kuitenkin mainitaan käytökohteeksi raskas diesel-kalusto. Tuo vaan tuntuu oudolta, että tuo olisi ihmeöljy moottoripyöriin. Sitten on vielä tuo vaihteiston voitelu samalla öljyllä ja mitähän muita eroja ensisijaiseen käyttökohteeseen verrattuna. En ole öljyekspertti. Kunhan hiukan kyseenalaistan asioita, jotka tuntuvat heppoisesti heitetyiltä/maalaisjärkeen oudoilta.
Mobilin edustajan antama hyväksyntä mp-käyttöön ei oikeastaan kerro vielä mitään öljyn paremmuudesta muihin mp-öljyihin verrattuna.
Viimeksi muokannut: Ankka; 11.04.2012 klo 15:45.
<p>Honda VFR 800 -99</p>
<p>tänään minä - huomenna minä- ja entäs ylihuomenna, no minä. www.roadracing.eu </p>
Kyllä minun käyttämissäni öljypurkeissa on käyttöpäivämäärä ollut. Lisäksi tässä tai jossain muussa Delvac-keskustelussa asiaa oltiin kysytty Mobilin edustajalta, eikä hän ollut antanut takuuta öljyn säilymiselle. Yleensäkin aineet reagoi ikään ja ominaisuudet muuttuvat ajan myötä. Ei se bensakaan voita ole, eikä kestä kunnolla aina edes yhden talven yli.
<p>Honda VFR 800 -99</p>
Tuota mobilin edustajan lausunto on tulkittu hieman vaaleanpunaiset lasit päässä
tässä se wanha viesti
Siis Kronqvist sanoo että suosittelee mieluummin Delvaccia kuin Super 2000 öljyä käyttäjäpuolelta saadun palautteen johdosta. ja nimenomaan siksi kun on mineraalipohjainen. Enpä hyväksynnäksi tuota tulkitsisi.
onkohan tullut jo vastausta?
Viimeksi muokannut: panman; 11.04.2012 klo 16:45.
Eri pyörämallien öljysuositukset vaihteleva jonkin verran varsinkin viskositeettivaatimuksen mukaan. Esim. KTM:n LC8 patoihin en Delvacia kaataisi, koska ne vaativat 10W-50 -öljyn. Kylmän pään 10W vaatimuksesta pystyy monessa tapauksessa joustamaan, kun tietää ettei pyörää käytä pakkaskeleillä, mutta kuumapään viskositeetin olisi kyllä syytä olla valmistajan vaatimukset täyttävää. Joten ei tuo Delvac tosiaankaan jokaiseen moottoriin sovi.
Superbike #7
Varmaankin tuo kotari "vaatii" 50-öljyn, koska on oletettavaa, että käyttöolosuhteet ovat sellaiset, että kone saattaa kuumentua maantieajoa enemmän. Jossain Saharan dyyneillä
Esim. Bmw M5 ssä suosituksena on 10w60, mutta voisin vaikka vannoa, että meikäläisittäin parempi vaihtoehto on 0w40 tai vastaavaa.
<p>Honda VFR 800 -99</p>
Nuo viskositeetit eivät aivan istu huoltomanuskan suosituksiin. En minä pakkasella tosin aja, joten kai se 15W:kin menisi. 10W:tä kuitenkin suositellaan muutamallakin lämpöasteella. Lisäksi on sitten tuo pakkauskoko. 20l on aivan liian iso ja 4l jää yhdelle vaihdolle hukkaöljyä, kahdelle ei riitä. 5l on aikalailla täydellinen yhdelle kesälle omilla kilometreillä. Lisäksi hinta on Delvacissa kovempi, vaikka tuo Motoxkin täyttää oman vehkeen suositukset. Tuo nyt ei kovin merkittävä ole, joten sillä ei sinänsä kauheasti ole merkitystä.
Viimeisenä on tuo käyttösuositus, mistä en vain pääse eroon. Jos valmistaja itse suosittelee öljyä tietynlaiseen käyttöön, noudatan mielelläni myös tätä suositusta. Tuo motox on bensakoneille ja siinä mainitaan erikseen märkäkytkin. Delvac on raskaalle dieselkalustolle ja tarkoitettu nimenomaan moottoriöljyksi.
Ei kannata ottaa delvac-varautuneisuuttani henkilökohtaisesti. Tarkoitus on saada mahdollisimman paljon tietoa, siksikait täällä keskustellaan![]()
<p>Honda VFR 800 -99</p>