Valkoinen "lima" syntyy, kun moottorin huohotinjärjestelmän kosteus kondensoituu kylmille pinnoille. Syntyy veden ja oljyn seoksen tunnettu valkoinen väri. Yleensä kosteus höyrystyy ja poistuu järjestelmästä kun moottori ajetaan täysin lämpimäksi. Ongelma lisääntyy pätkäajossa. Joissakin moottoreissa (joissa on rakenteellisia kylmiä pintoja) ongelma on pahempi. Joissakin Pösön malleissa huohotinputkesta piti poistaa teräsvilla"suodatin", joka pyrki talvella tukkiutumaan. Ensimmäisissä etuveti Asconissa (1,3) huohottimessa oli mutka alaspäin, johon pätkäajossa pyrki kerääntymään kosteutta ikäänkuin vesilukoksi. Sen jäätyessä kampikammion paine nosti öljytikun paikoiltaan ja öljyt mäelle. Itselleni kävi näin ennen ensimmäistä huoltoa. Vain pakosarjalla käryävän öljyn haju havahdutti matkalaisen ja pelasti moottori rikolta. Tikku ei enää kastunut. Huohottimen letkun lämpöeristys poisti tiivistymisongelman. Olen kuullut Polojen vastaavista ongelmista ilman omakohtaisia kokemuksia.(juh@ @ Kesä. 05 2004,11:34) kirjoitti
Kaikissa autoissa ei ole hoksattu ottaa tarpeeksi huomioon pohjolan erityis olosuhteista johtuvia tilanteita.
Tätä ilmiötä ei liene tarkoitettu, kun täällä on puhuttu öljyn vaahtoutumisesta.
Vai mitä?
Amatöörikuljettajilta lähinnä ja muutamalta ja parilta virittäjältä. Virittäjien nimiä en sano, koska on toisen käden tietoa, eli kuultu asiakkaalta.(jjn XX @ Kesä. 04 2004,23:30) kirjoitti
Sittemmin tämä mobilin synteettisen vaahtoaminen on ollut asia, jonka kuulee kysyttäessä lähestulkoon jokaiselta valveutuneelta korkeaviritteisten moottoreiden kanssa tekemisissä olevalta alan ammattilaiselta tai harrastajalta.
Vaikka 80-lukuun viittasinkin, niin enpä siitä ajasta sen enempää tiedä, mutta sen tiedän, että nykypäivänä, oli sitten minkä tahansa öljymerkin tarra auton kyljessä, niin siellä koneessa on ihan muuta öljyä, mitä kyseiseltä öljymerkiltä on saatavana marketista... Monella öljymerkillä on omat kilpaversionsa öljyistä, ja monet merkit myyvät näitä erikoisöljyjä ainoastaan tehdastalleille yms. hyvänä esimerkkinä kuninkuusluokka Formula 1
Mainitsit Mobil ykkösen hyväksi ominaisuudeksi, että se ei paksuunnu. Pitää varmaan paikkansa, mutta mitä tekemistä sillä asialla on kilpa-autoilun kanssa? Kilpa-autossa ongelma suurimmassa osassa tapauksista on nimenomaan öljyn oheneminen, ja sitä ainakin Mobilin ysköksellä tapahtuu ja paljon. Entäs sitten kalvo? Mobilin ykkösen kalvoa ja pintapaineen kestoa en ole kuullut kenenkään kehuneen, mutta haukkuneen senkin edestä.
Kilpalaitteissa on muutenkin paksumman kuumaviskositeetin omaavan öljyn käyttö hyvin suotavaa. Eri asia sitten laitteissa, joissa maksimi teho ja öljyn pumppaamiseen kuluvan tehon minimointi on tärkeää, ja joissa kone puretaan suurinpiirtein joka kilpailun jälkeen.
Formula ykkösistä tuttu moottoriguru Guy Croft vastasi minulle sähköpostissa suomennettuna, että hän luottaa ainoastaan Selenia Racing 10w60 öljyyn (ei taida saada suomesta), joka on sekin esteripohjainen synteettinen.
Täällä mainitut 20W50 osasynteettiset ovat myöskin ihan kelpo öljyjä korkeaviritteisiin moottoreihin kesällä.
Joku kyseli mitä se vaahtoaminen tarkoittaa... Se tarkoittaa sitä, että öljyyn sekoittuu ilmaa. Jokainen ymmärtää, että voiteluteho alenee, jos öljyn mukana pumpataan ilmaa laakerille.
Kyseiselle ongelmalle on englanninkielinen termi aeration. Auton moottorissa ilmakuplat poistuvat öljystä jossakin määrin öljyn valuessa öljypohjan loiskelevyjä pitkin.
Moottoripyörässä vaahtoava öljy on katastrofi, koska moottoripyörän vaihteisto on omiaan aiheuttamaan tuota vaahtoamista.
Kunpa joku kertoisi bomberipelleille, että halvempia kulmahiomakoneita löytyy laatumerkeiltäkin. Ei tarvitse käyttää moottoripyörää.
Minä kysyin suoraan öllyn valmistajilta että miten tämä nyt menee...
Ainoastaan Motul:ista on tullut kunnon vastaus:
---clips---
Dear XXX,
MOTUL works closely with the top factory teams to develop is technology. Thanks to this strong involvement at the highest levels of motorsports our Factory Line range - 100% synthetic ESTER – is at the leading edge of innovation. The Factory Line of products have been developed an tested with world –renowned riders.
With these knowledge that in general all manufactures and top world racing teams use Esther products, we believe also for normal street motorcycle on the advantages of the product ESTER. We upgraded all our PAO product lines with this technology: 100% Synthetic,Technosynthese ®, except HC and mineral oil.
Further information you can find under www.motul.com – products –
Nevertheless, if you need further information, please do not hesitate to contact our general importer for Finland:
MOTORAL AB
Valuraudantie 18
00700 HELSINKI
Ph : 358.9.37.541
fax : 358.9.375.4312
mika.malinen@motoral.fl
Best regards
Rolf Kelzenberg
Area Manager
Europe North East
__
MOTUL Deutschland GmbH
Koelner Str. 263
D-51149 Koeln
Phone: +49 22 03 *17 00 - 142
Fax: * * +49 22 03 *17 00 - 149
mailto: r.kelzenberg@motul.de
world wide web: www.motul.de
---claps---
EDIT: typot...
Honda CBR 600 F ... -94... -> Honda VTR 1000 F ... -01...
... ja nyt tuli vastaus Mobil:ista ...
---clips---
Muutaman mutkan kautta sain kyselysi esteri- ja PAO-pohjaisista öljyistä.
Molemmilla on omat hyvät puolensa. Esteripohjaiset öljyt kestävät kuumuutta
paremmin kuin PAO-öljyt (normaalikäytössä ei eroa). Esteripohjaisen öljyn
hydrolyyttinen kestävyys taas on huomattavasti huonompi. Eli esim.
kondenssivesi heikentää esteriöljyn ominaisuuksia huomattavasti enemmän
kuin PAO-öljyn. Esterit myös vaikuttavat tiivisteisiin huomattavasti
enemmän kuin mineraaliöljyt tai PAO-öljyt. Eli jos moottorissa on käytetty
mineraali tai PAO-öljyjä ja siirrytään esteripohjaiseen öljyyn, voi
esiintyä tiivisteongelmia.
Jos öljy on kovassa käytössä ja on valmis vaihtamaan sen usein, on
esteripohjainen öljy parempi kuin PAO. Tämä tarkoittaa lähinnä
moottoriurheilua, jossa öljyt eivät ole koneessa kuin kisan ajan.
Normaalikäytössä PAO-öljyt ja PAO- ja esteriöljyjen yhdistelmät ovat
huomattavasti pitkäikäisempiä.
Yksi tärkeä syy esteriöljyjen vähäisyyteen on sen huono sekoittuvuus
mineraaliöljyjen kanssa. PAO-öljyhän on täysin sekoituskelpoinen
mineraaliöljyn kanssa.
Meidän tuotteistamme suosittelen 4-tahtisiin moottoripyöriin, joissa
moottori, vaihteisto ja kytkin voidellaan samalla öljyllä, Mobil 1 Racing
4T:tä. Meidän tuotteistamme moottoriajoneuvoihin ei löydy puhdasta
esteripohjaista tuotetta.
Terveisin/Best Regards
Toni Hujanen,
Mobil Oil oy ab / Oy ESSO Ab, Lubes support
Kuunkehrä 6 (P.O.Box 37), 02210 Espoo - FIN
Phone: +358 (0) 10 557 5231, Mobile: +358 (0) 50 598 5940
Fax:: +358 (0) 10 557 5288
Email: toni.hujanen@exxonmobil.com
An ExxonMobil Subsidiary
---claps---
Honda CBR 600 F ... -94... -> Honda VTR 1000 F ... -01...
Allekirjoitan tuon Pösökommentin täysin, omakohtaisia kokemuksia löytyy! Jonkun kerran öljytikku napsahti talvella konepeltiin ennen kuin Pösön huolto ilman veloitusta nakkasi sen filtterin roskiin muitta mutkitta.(jjn XX @ Kesä. 05 2004,12:55) kirjoitti
Nykyisessä Polossa (1.9 ekodiesel) ei vastaavia ongelmia ole esiintynyt laisinkaan.
Ainoa "kummallinen" seikka on ollut että kun vaihdoin Bilteman (10W-40 semisynteettisistä) vastaaviin marketti Castroleihin, niin öljynkulutus puolittuimutta se on sitten jo off-topic...
Ja muu kommentti: nämä tekniset asiat ovat aina mielenkiintoista luettavaa ja toivoisinkin että henkilökohtaiset vittuilut tyyliin "minä_tiedän-muut_ovat_tyhmiä" jätetään pois ja postaillaan tiukkaa faktaa (lähteineen!)/omakohtaisia kokemuksia ilman vihjailuja että lueppa perusteet tietosanakirjasta -tyyliin.
Tässäpä tämä...
Jep! Niin kuin minä teen! *(Jussi @ Kesä. 07 2004,16:35) kirjoitti
![]()
![]()
Honda CBR 600 F ... -94... -> Honda VTR 1000 F ... -01...
Kyllä tanekin osasi jäätyä huohottimestaan. 1,6 loiskautti öljyt komeesti tikun kera ympäri konehuonetta kesken talvitaipaleen!
Siitä säikähtäneenä hinasin auton tutulle ja tilasin romikselta vaihtokoneen joka heitettiin keulille seur. viikonloppuna.
"Vanhan romun" annoin naapurin kundille joka ajeli sillä vielä monet vuodet. Prkle.
Elämäni turhin 500mk menoerä, jonka tanen vaihtomyllystä maxoin!
![]()
Gray-haired riders don't get that way from pure luck !
Asiallinen huomautus, ja itse ainakin koen tarpeelliseksi pyydellä anteeksi toisinaan räväkäksikin menevää argumentointia. Olen taiteilijaluonne, enkä kykene toisinaan hillitsemään itseäni, varsinkaan jos satun olemaan vielä alkoholin vaikutuksen alaisena. *(Jussi @ Kesä. 07 2004,16:35) kirjoitti
Ohjeistuksena voisinkin sanoa, että suhtautukaa väittämiini asianmukaisella vakavuudella, mutta älkää suhtautuko niin vakavasti siihen muuhun, mikä menee asiallisuuden ulkopuolelle *
Kunpa joku kertoisi bomberipelleille, että halvempia kulmahiomakoneita löytyy laatumerkeiltäkin. Ei tarvitse käyttää moottoripyörää.
Nyt tuli kanss vastaus Shellistä!
En tiedä kiinnostaako ketään enää mutta postitan kummiskin... *
---clips---
Useimmat PAO-perustaiset moottoriöljyt sisältävät myös estereitä tietyistä teknisistä syistä. Näin on myös Shell Advance -moottoriöljyjen osalla.
Estereitä on lukemattomia erilaisia, jotkin näistä voiteluaineiksi sopimattomia ja joidenkin avulla voidaan ratkaista vaatimukset, jotka voiteluaineille on asetettu.
Esimerkiksi diestereillä on hyvät viskositeettiominaisuudet korkeissa ja alhaisissa lämpötiloissa sekä vähäinen höyrystymistaipumus, näitä onkin käytetty jo vuosia ilmailussa suihkumoottoreiden voiteluun. Diestereitä käytetään myös instrumentti- ja kompressoriöljyinä sekä eräissä litiumperustaisissa korkean lämpötilan voitelurasvoissa. Diesterit sopivat huonommin yhteen tiivisteaineiden, lakkojen ja maalien kanssa kuin mineraaliöljyt.
Polyoliestereiden hajaantumislämpötila on korkeampi ja rajavoiteluominaisuudet paremmat kuin diestereiden, myös polyoliesterit sopivat huonosti yhteen tiivisteaineiden, lakkojen ja maalien kanssa. Polyoliestereitä käytetään suihkumoottoreiden voiteluaineena, lämmönsiirtonesteinä ja korkeisiin lämpötiloihin tarkoitetuissa voitelurasvoissa.
Fosforihappoesterit puolestaan soveltuvat vaikeasti syttyviksi hydrauliikkanesteiksi ja niitä käytetään esimerkiksi höyryturbiinien säätäjien kiertoöljynä.
Esterit ovat hyvin kalliita.
Täysin estereistä valmistettuja 4-tahtimoottoriöljyjä ei juurikaan ole.
Lisätietoja moottoripyöräöljyistä ja Shell Advance -tuotteista löytyy oheisesta linkistä (englanniksi):
http://www.shell.com/home/Framework?siteId=advance-en
ja tietoja moottoripyörä-öljyjen koostumuksesta oheisesta linkistä (saksaksi):
http://www.shell.com/home....15.html
Terveisin,
Lassi Lind
oy Shell ab
PL 16, Neilikkatie 17, FI-01301 Vantaa, Finland
Tel: +358 204 43 2494 Fax: +358 204 43 2490 Other Tel: +358 400 626779
Email: Lassi.Lind@shell.com
Internet: http://www.shell.fi
---claps---
Honda CBR 600 F ... -94... -> Honda VTR 1000 F ... -01...
huh huh jopa on taas kirjansa lukeneita liikkeellä itse
luotan vaan käyttö kokemuksiin eli mineraaliöljy on ainoa
jota voin käyttää kawa vn 1500 vm:90 käytin kerran
semisynttistä (castroj gps+) kytkin jauhoi öljyn vaahdoksi
ja mustaksi ja pilasi lopulta kytkin levyt(tiedän kyllä että-
ko.on vn:nän vika) mutta mineraaliöljyllä tämä ei ole
toistunut eli vanhoihin pyöriin mineraali öljyt aamen.
ps.sama homma on myös yamaha xj 1100ja 1200 että tästä
Itse kun en ole omistanut vm 02 vanhempaa mopoa kaikkiin menee sisäänajon jälkeen täyssynteettiset by default.
Zetassa mobilin 4t racing synteettiset on toiminu ihan helvetin hyvin.. laatikko ja kytkin pelittää hyvin, ei mitään valittamista ja muutaman tuhanen kilsan jälkeen eio ole öljy mustaa...
Vanoihin mosiin hommahan on tietty eri jos on ajanu n+1 vuotta mineraaleilla.. jos sinne iskee moottoripesua harrastavat synteettiset niin ties mitä mörköjä siellä lähtee liikkeelle. ;)
Energy of the gods, adrenalin surge
Wont stop til I hit the ground, I'm on my way for sure
Up here in the air, this will never hurt
I'm on my way to impact, taste the high speed dirt.